Nu al mee beginnen: Engelse Christmas Pudding

Misschien ben je nog niet in de stemming, maar de kerstpudding maak je volgens de Britse traditie al ruim voor het kerstfeest.

Engelse christmas pudding
Getty Images

Je kunt Christmas Pudding weken, maanden of zelfs een jaar van tevoren maken. De basis van dit toetje bestaat uit gedroogd fruit, reuzel en verschillende specerijen. En flink wat booze: cognac, wodka, sherry, cider whisky, rum, port en donker bier zijn de revue al gepasseerd. Het is bovendien gebruikelijk de pudding vlak voor het serveren in de hens te steken met cognac. Je eet hem dan warm, met een zoete roomsaus met daarin nog een beetje... drank!

Traditie

Het kerstdessert heeft door zijn nogal heftige smaak misschien een acquired taste. Maar, smakelijk of niet, het is op de kalkoen na, de meest belangrijke culinaire kersttraditie van Groot Brittannië. De eerste recepten doken al op in de Middeleeuwen en het was de favo van King George I, ook wel bekend als de Pudding King.

Nigella's recept

Wij tippen een recept voor Christmas Pudding, en wie kan een beter recept leveren dan de Britse koningin der verleidelijke toetjes, Nigella Lawson. Zij maakt ‘m met Pedro Ximenez sherry en serveert de pud met eggnog cream.
Ga naar Nigella's recept >

Snelle variant

Wij hebben het recept voor een mega snelle christmas pudding, voor degenen zonder geduld (zoals wij).
Onze kerstpudding is zo gepiept >

Advertentie - Lees hieronder verder