Nu al mee beginnen: Engelse Christmas Pudding

Misschien ben je nog niet in de stemming, maar de kerstpudding maak je volgens de Britse traditie al ruim voor het kerstfeest.

Wat? Nu al? Jawel, je kunt Christmas Pudding weken, maanden of zelfs een jaar van tevoren maken. Aan jouw voorbereiding zal het dit jaar niet liggen. En nee, het heeft niks met pudding zoals we die in Nederland kennen te maken. Sterker nog: het is een soort cake!

Christmas pudding

De basis van dit toetje bestaat uit gedroogd fruit, reuzel en verschillende specerijen. En flink wat booze: cognac, wodka, sherry, cider whisky, rum, port en donker bier zijn de revue al gepasseerd. Het is bovendien gebruikelijk de pudding vlak voor het serveren in de hens te steken met cognac. Je eet 'm dan warm, met een zoete roomsaus met daarin - waarom ook niet - nóg een beetje drank.

Het verschil met Christmas Cake

Om het nog even ingewikkelder te maken is er ook nog de Christmas Cake, een andere culinaire traditie tijdens kerst. Het grote verschil tussen de Christmas Cake en Christmas Pudding is dat de cake in de oven wordt gebakken en de pudding gestoomd.

Traditie

Het kerstdessert heeft door zijn nogal heftige smaak misschien een acquired taste. Maar, smakelijk of niet, het is op de kalkoen na de meest belangrijke culinaire kersttraditie van Groot Brittannië. De eerste recepten doken al in de Middeleeuwen op en het was de favo van King George I, ook wel bekend als de Pudding King.

Nigella's recept

Wij tippen een recept voor Christmas Pudding, en wie kan een beter recept leveren dan de Britse koningin der verleidelijke toetjes, Nigella Lawson. Zij maakt 'm met Pedro Ximenez sherry en serveert de pud met eggnog cream.

Nu het moeilijkste nog: wachten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder