Trek je koelkast leeg! 13 supersnelle borrelhappen

Doe je voordeel met happen waarvoor je zo goed als niets in huis hoeft te hebben.

snel-makkelijke-borrelhapjes-maken-recepten
Carlo Prearo / EyeEmGetty Images

Koken? Je staat net zo lekker te bieren met je vrienden. Maar de honger slaat toe en je hebt nog geen pínda in huis. Doe je voordeel met deze stoere happen. Hoofdingrediënt: zo goed als niks.

Parmezaanse kletskoppen met chilidip

Verwarm de oven tot 200ºC. Rasp 200 g parmezaanse kaas. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak hierop dunne cirkels van kaas. Verwarm vijf minuten en laat het vervolgens afkoelen. Haal de kletskoppen voorzichtig van de bakplaat af en serveer met chilisaus of andere dip.

Tonijn uit blik met oude kaas, kappertjes en rode ui

Verwarm de oven tot 180ºC. Wrik de inhoud van een blikje tonijn goed los met een vork. Bestrooi met gesnipperde rode uien, geraspte oude kaas en leg er wat kapper(appel)s op. Zet het blikje tien minuten in de oven en serveer direct. Lekker met (stok)brood.

Crostini met olijf

Verwarm de oven tot 180ºC. Snij stokbrood of ciabatta in plakken. Besprenkel ze met olijfolie en zout en peper. Leg de plakjes op een rooster en zet acht minuten in de oven. Hak wat olijven grof, en voeg hier fijngehakte knoflook en peterselie aan toe. Bestrooi de crostini met het olijvenmengsel en serveer direct.

Knoflookchampignons met ham en roomkaas

Verwarm de oven tot 180ºC. Besmeer een bakplaat met boter en leg hierop champignons, repen ham en knoflook. Schep er een paar el roomkaas door en zet vijftien minuten in de oven. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi eventueel met een vers kruid, zoals peterselie.

Chorizo met venkel en sherryazijn

Snij een venkel in stukjes (bewaar het groen). Verwarm een fijngesneden chorizo vijf minuten in een koekenpan. Voeg de venkel toe en verwarm nogmaals een paar minuten. Maak af met een scheutje sherryazijn, fijngehakte rode peper en het venkelgroen.

Hartige broodpudding

Verwarm een oven tot 180ºC. Klop vijf eieren los met 500 ml slagroom of melk. Breng op smaak met zout en peper en week er tien sneden oud brood in. Bekleed een ovenschaal met het brood en giet hierin het overige eimengsel. Vul de schaal met leftovers, zoals spinazie, spek en kaas, en zet 25 minuten in de oven.

Worteldip

Hak een winterpeen in stukken en doe ze in 100 ml kokend water. Kook vijftien minuten en pureer met een staafmixer tot een egale massa. Voeg een tl kerrie en een tl gember toe, breng op smaak met zout en peper en serveer met brood.

Sardinestengels

Verwarm een oven tot 180ºC, snij twee plakken bladerdeeg horizontaal in vieren. Besmeer de repen met één fijngesneden sardine en draai er wokkels van. Leg de wokkels op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk evt met koffiemelk, strooi er gedroogde oregano over en bak acht minuten in de oven.

Doperwten met feta

Kook (diepvries)doperwten vijf minuten in een steelpannetje. Giet af en giet er een scheut olijfolie over. Verbrokkel feta en strooi het over de erwten. Maak af met wat (chili)paprikapoeder.

Gefrituurde uiringen

Snij vier witte uien in ringen, klop twee eieren los en breng op smaak met zout en peper. Leg de uienringen in het losgeklopte ei. Wentel de ringen in 150 g bloem en bak ze goudbruin in een frituurpan of laag olie. Laat uitlekken op keukenpapier.

Warme camembert met honing

Verwarm de oven tot 180ºC. Maak met een scherp mes een inkeping in een camembert. Vul hem met een lepel honing en bestrooi de kaas met gekneusde walnoten. Zet met doosje en al acht minuten in een ovenschaal in de oven en serveer warm.

Roquefortdip met witlof

Klop 100 g roquefort los met vier el mascarpone of zure room en breng op smaak met peper. Pluk mooie blaadjes van een witlof en serveer ze als lepels bij de dip.

Advertentie - Lees hieronder verder