Kerst op z'n Frans: een compleet menu

De Franse keuken is er een voor feesten en partijen, grote gezelschappen, lang natafelen en veel wijn. Uitstekend voor Kerst dus. Doe het dit jaar op z'n Frans met confit de canard en tarte tatin. Joyeux Noël!

kerst-frans
Getty Images

Voorgerecht:
Pressé de legumes >

Bijgerecht:
Salade de lentilles >

Bijgerecht:
Haricots verts aux noix >

Bijgerecht:
Gratin de topinambour >

Bijgerecht:
Tatin d’aubergines aux pommes >

Hoofdgerecht:
Confit de canard >

Dessert: les petits sablés:
Noisette et canelle of chocolat of cyclope >

HANDIGE TIPS
1. Begin ruim een dag van tevoren met de confit en maak op zijn laatst ’s morgens vroeg de pressé. De koekjes kunnen ruim van tevoren al helemaal klaargemaakt worden. Bewaar ze in een luchtdichte trommel.
2. Eendenboutjes en ganzenvet kun je bestellen bij de poelier, Puy-linzen en aardpeer bij een goedgesorteerde groenteman of online (bijvoorbeeld www.degezondeapotheker.nl).
3. Het heel dun snijden van de aubergine voor de pressé gaat gemakkelijk met een mandoline. Dit is een schaaf met verschillende opzetstukken.
4. Spoel de haricots na het koken meteen onder koud water zodat ze niet doorgaren. Gebruik pas vlak voor het serveren de dressing, anders verkleuren de bonen door het zuur.
5. Schil de aardperen met keuken-of doktershandschoenen aan, anders kleuren je handen oranje. Leg ze na het schillen meteen in water en voeg eventueel wat citroensap toe voor de kleur.
6. De confit de canard kun je in het vet een winter lang bewaren. Gebruik een goed afsluitbare bak en zorg dat de eend helemaal onder het vet staat. Het ganzenvet kun je later gebruiken om aardappels of groente in te bakken.
7. Typisch Frans: een glas pastis als aperitief. Doet het uitstekend tijdens het koken.

Advertentie - Lees hieronder verder