Kerst op z'n Frans: een compleet menu

Franse klassiekers in een nieuwe kersttrui!

Poire belle-hélène revisitée: chococake met koffieperen en witte choco-misosaus
Remko Kraaijeveld

De Franse keuken is er een voor feesten en partijen, grote gezelschappen, lang natafelen en veel wijn. Uitstekend voor Kerst dus. Doe het dit jaar op z'n Frans met Canard à l'orange en Poire belle-hélène (maar dan anders). Dit is het ultieme Franse kerstmenu 2.0, met 4 gangen Franse klassiekers in een nieuw jasje. Plus een goddelijke cocktail die het ook uitstekend doet tijdens het koken! Joyeux Noël!

Het ultieme Franse kerstmenu 2.0

Kerstcocktail: The French Blonde

The French Blonde is een feestelijk drankje gin, lillet (een soort vermouth) grapefruit en rozemarijn. Niet al te veel ingrediënten dus, maar wel net even anders dan het standaard glas bubbels of gin-tonic.

Kerstcocktail The French Blonde
Remko Kraaijeveld

Voorgerecht met kreeft: Aspic de homard met dashigelei en koriander-limoenmayo

Niets zo retro als aspic, maar in deze variant krijgt de klassieker een twist en zet je een origineel voorgerecht met kreeft op tafel.

Aspic de homard
Remko Kraaijeveld

Hoofdgerecht met eend: Canard à l’orange met pruimenlak en cranberry-sinaasappelzoetzuur

In een Frans menu krijg je een hoofdgerecht met vlees, bien sûr. En in dit geval canard à l'orange, maar dan met pruimenlak en cranberry-sinaasappelzoetzuur. East meets West, zullen we maar zeggen.

Canard a l'orange
Remko Kraaijeveld

Feestelijk bijgerecht: aardpeerpuree met geroosterde prei en hazelnootpesto

Deze puréé de topinambour is tres irrésistible door de waanzinnige combinatie van rokerige aardpeer, zachte zoete prei en hartige hazelnootpesto. Maken dus, dat bijgerecht van aardpeerpuree met geroosterde prei en hazelnootpesto.

aardpeerpuree met hazelnootpesto
Remko Kraaijeveld

Feestelijk toetje: Poire belle-hélène revisitée - chococake met koffieperen en witte choco-misosaus

Tot slot een showstopper waar je U tegen zegt, want probeer maar eens 'nee' te zeggen tegen deze chocoladecake met koffieperen en witte choco-misosaus. En geloof ons: dat wil je ook niet!

Poire belle Helene
Remko Kraaijeveld

Handige tips voor het kerstdiner

  1. Begin met het maken van de dashi (voorgerecht), dat kan zelfs weken of maanden van tevoren!
  2. Maak een of twee dagen van tevoren met de sauzen & siropen, dat scheelt weer tijd op de dag van het kerstdiner. Zo kun je de rozemarijnsiroop (cocktail) , koriander-limoenmayo (voorgerecht), pruimenlak (hoofdgerecht), hazelnootpesto (bijgerecht) en choco-misosaus (toetje) al eerder maken.
  3. Begin een dag van tevoren met de aspic (voorgerecht) en de pekel (hoofdgerecht). De eend moet een nacht in de pekel rusten.
  4. Maak 's ochtends de chocoladecake, maar wacht met het garneren met room, de misosaus, peren en resterende ingrediënten.
  5. Begin 's op tijd aan de eend; deze heeft ruim 3 uur in de oven nodig.
  6. Schil de aardperen met keuken-of doktershandschoenen aan, anders kleuren je handen oranje. Leg ze na het schillen meteen in water en voeg eventueel wat citroensap toe voor de kleur.
    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder