Proberen: Canadese poutine

In Nederland hebben we de kapsalon, in Canada hebben ze de poutine. Een gerecht dat bestaat uit friet, cheese curds en jus.

canadese-poutine
Getty Images

Ergens in de jaren vijftig van de vorige eeuw is de poutine geboren. Het verhaal dat de ronde gaat is dat van Fernand LaChance, eigenaar van restaurant Lutin Qui Rit. Naar verluidt vroeg een klant of zijn afhaalmaaltijd, bestaande uit Franse frieten en cheese curds, in een zak gedaan kon worden. Hierop antwoordde LaChance "ça va faire une maudite poutine" (dat gaat een grote rotzooi worden). De jus zou later zijn toegevoegd om de maaltijd langer warm te houden.

Wrongel

Cheese curd lijkt wat op cottage cheese. Het verschil is dat de laatstgenoemde nog wat melkwei bevat. Bij cheese curds is dit er helemaal uitgeperst, waardoor de wrongel een rubberachtige, squeaky textuur krijgt. Cheese curds zijn in Nederland niet verkrijgbaar. Wil je zelf poutine maken dan kun je de curds vervangen door halloumi, wat qua textuur nog het meest in de buurt komt. Het enige wat je dan nog nodig hebt is knapperige friet en een dikke jus.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder