19x Saus voor bij de vis van de BBQ

Succes alvast met kiezen.

saus-vis-bbq
Getty Images

Wij maken alvast een vreugdedansje terwijl we de barbecue aansteken. Want deze 19 sauzen, dips, dressings en salsa’s zijn op z’n lekkerst bij een visje van de grill.

Het is tijd voor een barbecue: 8 recepten >

Verse kruiden

1. Dillepesto. Maal in een keuken-machine 50 gram geroosterde pijnboompitten, een bosje dille, 1 teen knoflook, 50 gram geraspte parmezaanse kaas en 75 ml olijfolie tot een smeuïge saus. Lekker bij gegrilde vis of lamsvlees.

2. Salsa verde smaakt bij alles. Hak met een mes of in een keukenmachine 2 flinke handen gemengde zachte kruiden zoals basilicum, bladpeterselie, kervel en munt fijn. Meng er 2 el kappertjes, 1 geperste teen knoflook, 1-2 el wittewijnazijnen, 6 el olijfolie door. Breng op smaak met zout en peper.

3. Tapenade met dragon. Hak in een keukenmachine 250 g zwarte olijven zonder pit samen met 3 ansjovisfilets, 1 teen knoflook, 2 el fijngehakte verse dragon, 2 el olijfolie, zout en peper fijn. Bestrijk er geroosterd brood of gegrilde kip mee.

4. Vinaigrette. Meng een handje fijngehakte jonge lavasblaadjes (maggieplant) door een vinaigrette met gesnipperde rode ui, rodewijnazijn en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.

Gegrilde zalm met citroen en tijm >

Romig

5. Avocado dip. Pureer met een staafmixer 2 rijpe avocado’s met een flinke hand basilicum en wat citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Serveer bij gerookte vis of gebruik als dip.

6. Homemade hummus. Pureer 1 blik kikkererwten met 1 teen knoflook, 1 el tahin en een flinke scheut olijfolie. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

7. Goddelijk bij gerookte vis of gegrilde zalm: meng in een kommetje zure room met versgeraspte mierikswortel, citroensap en zout naar smaak.

8. Saus van waterkers. Bak 75 g waterkers zachtjes in wat boter tot hij is geslonken. Pureer met een staafmixer met 125 ml slagroom. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de saus warm bij vis.

9. Chilli mayo. Voor wie van pittig houdt. Meng 1-2 theelepels gedroogde chilivlokken door zelfgemaakte mayonaise. Hoe langer de mayonaise staat, hoe pittiger hij wordt. Onweerstaanbaar bij gegrilde gamba’s.

10. Saffraan mayo. Week ca 10 saffraandraadjes in 1 el heet water. Klop er 3 el mayonaise, 3 el kwark, 1 uitgeperste teen knoflook en wat fijngehakte peterselie door. Lekker bij kibbeling.

De lekkerste mayo kun je zelf maken of kopen >

Groenten

11. Rooster 2 aubergines en 2 rode paprika’s onder de ovengrill tot ze geblakerd zijn. Pel de groenten en pureer ze met 1 teen knoflook en een flinke scheut olijfolie in een keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper. Serveer als dip met Turks brood.

12. Pureer 2-3 gekookte zomerbieten in een keukenmachine. Fruit 2 fijngehakte bosuitjes in wat olijfolie. Voeg de bietenpuree en 125 ml crème fraîche toe en verwarm de saus op laag vuur. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Lekker bij gebakken vis.

13. Artisjok-yoghurtdip. Pureer met een staafmixer 1 blik uitgelekte artisjokharten met 100 g Griekseyoghurt, 1 teen knoflook en wat verse oregano. Breng op smaak met zout en peper.

14. Snelle romescosaus. Hak in een keukenmachine 2 flinke el geroosterd amandelschaafsel met 2 geroosterde paprika’s uit pot, 1 kleine chilipeper, 1 teen knoflook, 2 el peterselie en 2 el olijfolie fijn. Breng op smaak met zout en peper.

In 6 stappen knapperige vis >

Fris

15. Gazpachodressing. Pureer met een staafmixer 2 ontvelde roma-tomaten met 6 el olijfolie, 2 ansjovisfilets, 1 el rodewijnazijn, 1 teen knoflook en een mespunt paprikapoeder. Serveer met Hollandse kropsla of little gem.

16. Meng in een kommetje het sap van 1 limoen met 2 el Thaise vissaus, 1 fijngehakte bosui, 4 el zoete chilisaus en wat fijngehakte koriander. Lekker bij gefrituurde vis of garnalen.

17. Granaatappelsalsa. Meng granaatappelpitten met blokjes rijpe avocado, gesnipperde rode ui, fijngehakte rode peper en verse koriander. Breng op smaak met limoensap. Lekker bij gegrilde vis.

18. Boterjus. Smelt 100 g boter en bak er kort de geraspte schil van 1⁄2 citroen en 4 in reepjes gesneden blaadjes salie in. Breng op smaak met zout en peper. Lekker bij gebakken vis of gekookte aardappels in de schil.

19. Fetadressing. Meng 6 el olijfolie met 2 el citroensap, wat ringen ui, 100 g verkruimelde feta en een handje fijngehakte oregano. Breng op smaak met zout en peper. Schenk over een tomatensalade.

Nog meer sauzen en dips voor bij de bbq >

Advertentie - Lees hieronder verder