BBQ! 7 vegan recepten voor op de barbecue

Opzij, vleesfans. Maak plaats op die BBQ voor deze vegan recepten.

pulled jackfruit
Remko Kraaijeveld

Wie zegt dat barbecuen alleen met vlees kan? Groenten en vleesvervangers doen het misschien nog wel beter op de hete roosters. Of je nu rookt, blakert, flambeert of roostert: met deze vegan recepten wordt je BBQ hoe dan ook een succes.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Geblakerde spitskool met pimentón-cashewboter en rokerige chimichurri
Remko Kraaijeveld

Door spitskool te roosteren en te blakeren op de BBQ krijgt hij een intense, bijna vleesachtige smaak. Hij krijgt nog meer body met een romige vegan boter van geroosterde noten en een chimichurri met chipotlepeper, die populaire Mexicaanse gerookte jalapeñopeper. Als je er niet aan kunt komen, kun je ook gewone jalapeñopepers roken en zo je eigen chipotlepepers maken. Vlam aan, die vegan BBQ.

2 Spicy paarse bloemkool, gesprongen tomaatjes en zoete jalapeño-aardappels
Christian Fielden

Dit recept is helemaal niet ingewikkeld. Eigenlijk zijn het drie veganistische recepten voor de prijs van één, en samen vormen ze wat ons betreft een mooi hoofdgerecht voor je vegan BBQ. Er zitten alleen weinig eiwitrijke ingrediënten in. Los van elkaar kun je ze als bijgerecht bij de barbecue serveren.

3 Auberginesteaks met gerookte mango en scheutensalade
Remko Kraaijeveld

Deze veganischische groentesteaks baden een nacht in een mengsel van Koreaanse barbecuesaus, tamarinde, gember, komijn en knoflook. Die marinade wordt straks een jus die tintelt van specerijen en smaken.

4 Gerookte tofu
Christian Fielden

Voor dit vegan recept nemen we stevige naturel tofu, ook wel firm of pressed tofu genoemd. Je moet er iets mee doen, dat betekent marineren of pekelen. Het meeste 'werk' zit 'm bij dit recept voor gerookte tofu in wachten - hij kan dus zelfs al bij de BBQ zelf geserveerd worden, in plaats van alleen voorbereid.

5 Jamaican jerk jackfruit met gegrilde perzik en green goddess-dressing
Remko Kraaijeveld

Door het koken van jackfruit krijgt-ie een draderige, vlezige structuur. Dat gebruiken we voor een spicy, vegan broodje: Jamaican jerk jackfruit, naar het Jamaicaanse barbecuegerecht. Let op dat je geen jackfruit op siroop koopt, maar de ongezoete variant.

6 Geroosterde bloemkoolsteaks met tahin en za'atar
Fotografie Remko Kraaijeveld

Voor een steak van de BBQ heb je niet per se rundvlees nodig. De bloemkool is de perfecte veganistische plaatsvervanger. Met dit recept maak je Oosterse groentesteaks van bloemkool, tahin en za’atar. Ze zijn extra lekker geserveerd op een warm pitabroodje.

7 Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Receptuur, styling en foodstyling Vanja van der Leeden, fotografie Remko Kraaijeveld

Dit is het ultieme vegan recept voor op de barbecue. De ananastoortsen karamelliseer je eerst met huisgemaakte walnoten-misokaramel en vervolgens worden ze geflambeerd met rum. Serveer met kokosyoghurt en limoenrasp. Kijk uit voor je wenkbrauwen en santé!

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Eten & Drinken