Wat drink je bij... Mosselen?

Want deze schelpdieren moeten natuurlijk zwemmen.

wat drink je bij mosselen
Getty Images
Advertentie - Lees hieronder verder
1 Wat drink je bij... moules-frites?
Getty Images

Het klassieke mosselpannetje met groenten en friet. Bij dit heerlijke bistro-eten moet je niet met moeilijke dure wijnen aankomen. Ooit gehoord van Muscadet? De ideale begeleider voor een all-you-can-eat mosselfeest.

Muscadet is een gebied in de Loirestreek vlakbij Nantes. De wijnen zijn gemaakt van de ‘Melon de Bourgogne’-druif en de beste sluiten naast rijp appel- en perenfruit door een zilt-gronderige smaak heerlijk aan bij de mossel zelf. Lange tijd kwamen er sloten zure schrale Muscadet ons land binnen, maar tegenwoordig kun je bij de goede wijnhandel weer erg interessante voorbeelden vinden.

Voordeel: De wijnen zijn fris en licht in alcohol, dus je hoeft je niet in te houden. Een goed voorbeeld is de Muscadet Sèvre & Maine Les Laures sur Lie, oa verkrijgbaar bij Wijnhandel Koninginneweg in Amsterdam.

2 Wat drink je bij... Kabeljauw met een mosselsausje?
Getty Images

Maak je mosselen niet op zichzelf, maar als onderdeel van bijvoorbeeld de schaaldierensaus bij gebakken kabeljauw, denk dan aan een weelderige wijn die het zilt van de mosselen accentueert.

Met name Italiaanse witte wijnen met een likje hout zoals Gavi di Gavi in de rijke vorm vinden hier hun aansluiting.

Een mooie wijn die strogeel is. Hij heeft een intense maar frisse geur waarin voorjaarsbloemen, appel en citrus naar voren komen.
De smaak is vol en elegant, met een vleugje venkel in de afdronk. Absoluut een karaf waard met grote bolle vissenkom-glazen.

Verkrijgbaar bij verschillende wijnhandels via Wijntransport zoals Fattoria.nl.

3 Wat drink je bij... Thaise curry mosselen?
Getty Images

Mosseltjes op z’n Thais: in de Tom Kha Kai of bij rijst in plaats van kip met kokosmelk, rode peper en lente-ui. Witte wijn met een mooie balans tussen rijp en fris is hier op zijn plaats.

Geen Elzas Pinot Gris, dat wordt vaak te lomp en dik. Denk eerder aan Duitse Riesling, Silvaner of Grauburgunder. Opwekkend, sappig en wel de rijpheid om het pittige van de peper en het vet van de kokos aan te kunnen. Super zijn de Riesling van Janson Bernhard en de Silvaner van Wittmann uit de Duitse Pfalz en Rheinhessen.

Puur bloemig fruit, lieflijk, maar met genoeg ruggengraad en vet op de botten om staande te blijven bij het Oosterse smaakgeweld. Kijk voor de Riesling bij Vinoblesse of voor de Silvaner op buyyourwine.com

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken