Wat drink je bij... Mosselen?

'Wat drink je bij... Mosselen?' is het meest gevraagde en online gezochte wijnadvies en met de ‘R’ in de maand natuurlijk top om nu thuis te koken.

thaise curry mosselen
Getty Images
Advertentie - Lees hieronder verder
1 Wat drink je bij... moules-frites?
Getty Images

Het klassieke mosselpannetje met groenten en friet. Bij dit heerlijke bistro-eten moet je niet met moeilijke dure wijnen aankomen. Ooit gehoord van Muscadet? De ideale begeleider voor een all-you-can-eat mosselfeest.

Muscadet is een gebied in de Loirestreek vlakbij Nantes. De wijnen zijn gemaakt van de ‘Melon de Bourgogne’-druif en de beste sluiten naast rijp appel- en perenfruit door een zilt-gronderige smaak heerlijk aan bij de mossel zelf. Lange tijd kwamen er sloten zure schrale Muscadet ons land binnen, maar tegenwoordig kun je bij de goede wijnhandel weer erg interessante voorbeelden vinden.

Voordeel: De wijnen zijn fris en licht in alcohol, dus je hoeft je niet in te houden. Een goed voorbeeld is de Muscadet van Domaine de l’Ecu, oa verkrijgbaar bij Wijnhandel Koninginneweg in Amsterdam.

Klik hier voor het recept van moules-frites >

Klik hier voor het recept van klassieke mosselen uit het pannetje >

2 Wat drink je bij... Kabeljauw met een mosselsausje?
Getty Images

Maak je mosselen niet op zichzelf, maar als onderdeel van bijvoorbeeld de schaaldierensaus bij gebakken kabeljauw, denk dan aan een weelderige wijn die het zilt van de mosselen accentueert.

Met name Italiaanse witte wijnen met een likje hout zoals Gavi di Gavi of Greco di Tufo in de rijke vorm vinden hier hun aansluiting. Van die laaste maakt Terredora een smakelijke zachte variant die het hier heel goed zou doen.

Greco druiven uit het dorpje Tufo in Campanië, landinwaarts vanaf Napels, geven volle, stevige en vaak rokerige wijnen. Absoluut een karaf waard met grote bolle vissenkom-glazen. Verkrijgbaar bij verschillende wijnhandels via Wijntransport zoals Fattoria.nl.

Klik hier voor het recept van kabeljauw met mosselen >

3 Wat drink je bij... Thaise curry mosselen?
Getty Images

Mosseltjes op z’n Thais: in de Tom Kha Kai of bij rijst in plaats van kip met kokosmelk, rode peper en lente-ui. Witte wijn met een mooie balans tussen rijp en fris is hier op zijn plaats.

Geen Elzas Pinot Gris, dat wordt vaak te lomp en dik. Denk eerder aan Duitse Riesling, Silvaner of Grauburgunder. Opwekkend, sappig en wel de rijpheid om het pittige van de peper en het vet van de kokos aan te kunnen. Super zijn de Riesling van Janson Bernhard en de Silvaner van Wittmann uit de Duitse Pfalz en Rheinhessen.

Puur bloemig fruit, lieflijk, maar met genoeg ruggengraad en vet op de botten om staande te blijven bij het Oosterse smaakgeweld. Kijk voor de Riesling bij Vinoblesse of voor de Silvaner op wearesommos.nl.

Klik hier voor het recept van Thaise curry mosselen >

Klik hier voor het recept van mosselen met kerrieroom >

Klik hier voor het recept van mosselen in Japans bier >

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken