Fiesta Mexicana! Feestelijke food pairing met hét Cinco de mayo-drankje Margarita

De Cointreau-cocktail is een waterdicht excuus voor drankjes op deze feestelijke woensdag.

cointreau spring margarita
Cointreau

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Cointreau.

Zocht je nog een excuus om cocktails te maken op de woensdagmiddag? Hier heb je 'm. Het is Cinco de mayo en daar hoort maar één drankje bij: de Margarita. De klassieker met Cointreau, witte tequila, vers limoensap en een randje zout is de officiële cocktail van de Mexicaanse feestdag. Tijd voor cocktails én bijpassende bites.

Going loco in Acapulco

De Margarita werd in 1948 op een poolparty in Acapulco geboren. The magic down there is strong, zo bezongen The Four Tops de stad ooit. Dat blijkt. Het geniale idee om Cointreau en tequila te combineren, komt van de Mexicaanse Margarita Sames. In haar woonplaats Acapulco gaf ze extravagante feesten, waarvoor ze haar twee favoriete dranken eens combineerde.

En zo geschiedde; de Margarita werd een hit en staat zeventig jaar later over de hele wereld op de kaart. De Cointreau-cocktail is dé Cinco de mayo-drink, waarmee wereldwijd geproost wordt op het land. Want 5 mei mag dan door de Mexicanen uitgeroepen zijn tot nationale feestdag, Cinco de mayo wordt tegenwoordig buiten de landsgrenzen misschien nog wel groter gevierd. Het werd een ode aan het Mexicaanse culturele en culinaire erfgoed.

Margarita en food pairing

En daar doen wij graag aan mee. Nu is het weer er niet echt naar om zo'n Mexicaanse poolparty na te spelen, maar dat hoeft ook niet. De veelzijdige Cointreau-cocktail laat zich zonder moeite aanpassen op het seizoen. Een scheutje rozensiroop tovert de elegante dame over tot lente-Margarita. En die veelzijdigheid heeft meer voordelen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

cointreau spring margarita
Cointreau

De Margarita leent zich namelijk ook uitstekend voor food pairings. Cointreau vroeg Franse chefs een recept te maken waarin de Margarita centraal staat. We delen de tostadas gambas en zalmceviche van Alexis Delassaux, een van de pioniers van de Frans-Mexicaanse gastronomische keuken in Parijs. Salud!

Tostadas gambas en zalmceviche met Margarita

cointreau spring margarita
Julien Weber
cointreau spring margarita
Julien Weber

Tostadas gambas

Ingrediënten

2 maïstortilla's | 100 g bakolie | 6 kleine gamba's
Chipotlemayonaise: 20 g chipotlepuree | 1 eidooier | 100 g zonnebloemolie | 3 g zout
Mangochutney: 1 mango | 1 rode chili | 1/2 rode ui | 1/4 bosje koriander.

Bereiding
Doe voor de mayonaise het eigeel, de chipotlepuree en het zout in de blender en mix terwijl je beetje bij beetje de olie toevoegt. Hak voor de mangochutney alle ingrediënten fijn en meng ze. Bak de maïstortilla's in de olie tot ze knapperig zijn. Bak de garnalen in de olijfolie gedurende 2 minuten. Smeer een dun laagje chipotlemayonaise op de tortilla, voeg 1 lepel mangochutney en de warme gamba’s toe.

Ceviche van zalm

Ingrediënten
100 g verse zalm | 2 passievruchten | 1 sinaasappel | 1 pompelmoes | 15 g olijfolie | 1 limoen | 3 g zout | 2 g zoet chilipoeder

Bereiding
Snijd de passievruchten voorzichtig doormidden en houd het sap en de schil apart om te serveren. Schil de sinaasappel en pompelmoes, snijd de partjes in blokjes. Snijd de zalm fijn. Doe hem in een kom en voeg citrusblokjes, passievruchtensap, limoensap, zout en chilipoeder toe. Meng alles goed door elkaar en schep in de passievruchtschillen.

Een fles Cointreau van 70cl koop je voor €23,99 bij Gall & Gall.

Geen 18, geen alcohol.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Meer van Drinken