Waarom je juist nu meer aandacht aan je koffie thuis moet besteden

En hoe je dat het lekkerst doet

caucasian woman stirring coffee in kitchen
Lumina ImagesGetty Images

We zijn begonnen aan de tweede lockdown, waardoor niet alleen de horeca - weliswaar tijdelijk - gesloten is, maar we ook zoveel mogelijk thuis moeten werken en dus weer gekluisterd aan huis zijn. Een pleidooi om meer aandacht aan je koffie thuis te besteden.

Italië koffieland

Begin oktober was ik, ELLE Eten's Liselotte, op vakantie in Italië. In plaats van de geplande wijn/sport-reis door Zuid-Duitsland besloot ik door het verschrikkelijke weer naar de hak van de laars te vliegen. Daar genoot ik elke dag van Italiaanse pasta's, vis, gelati, wijn en... koffie. Heel veel koffie.

Van een snelle espresso macchiato aan de bar tot ontbijten met een zijdezachte cappuccino en cornetto crema: de Italianen besteden ongelooflijk veel tijd, aandacht en passie aan hun daily dose caffeïne. Geen slap bakkie pleur, maar straffe, loeihete espresso's die altijd smaken naar meer.

Na een week in topstad Bari (wat overigens écht een aanrader is voor een citytrip of als basis voor een roadtrip door Puglia) verliet ik de streek met een koffer vol lekkers, inclusief een paar pakken koffie voor thuis.

Mindful moment

Eenmaal thuis kocht ik een Bialetti moka express voor naast mijn Nespresso-apparaat, om niet alleen op vakantie of buiten de deur maar ook thuis de lekkerste koffie te kunnen drinken. Want hoewel ik nog steeds fan ben van het gemak van koffie uit een cupje, gaat er niets boven koffie van versgemalen bonen én het mindful moment dat je elke keer bij het gebruik cadeau krijgt.

Die moka express dwingt me namelijk niet alleen beter na te denken over de koffie in mijn kopje, maar zorgt ook voor een moment van rust, stilte en aandacht. Zo geeft het mij de ruimte om stil te staan bij de dag en bij mezelf na te gaan hoe ik me voel. Alleen dat bezorgt me al meer energie en motivatie voor de rest van de dag, en als er twee dingen welkom zijn tijdens deze coronacrisis is dat het wel ;)

Koffie met wat lekkers? Hell yeah! Maak deze koffie-walnotentaart

Lekkere bonen

Het koffiemaken met een moka express is bijna net zo makkelijk als een nieuw cupje in mijn Nespresso duwen. Het enige wat moeilijker kan zijn, is het vinden van de juiste boon.

Gelukkig nemen we in Nederland steeds vaker voorbeeld aan de Italianen en vind je in de grote supermarkten al aardig wat fijne koffiemerken. De Quartra Caffè die ik bij Baretto in Bari graag dronk ligt er nog niet, maar wel onder andere illy, Lavazza en Segafredo.

Vind je bij de supermarkt niet wat je lekker vindt? Dan zijn er tal van fijne koffiezaakjes die je met alle liefde helpen bij het vinden van de perfecte boon.

Limited edition

20209 250g olimpia zagnoli frontale 2020
Giotto Enterprise

Wil je het echt goed aanpakken? Besteed dan ook aandacht aan hoe het geheel eruitziet. Denk aan een mooi ingericht koffiehoekje, met een leuk schaaltje voor alle benodigdheden, het apparaat zelf, de mooiste kopjes die je in huis hebt en natuurlijk de koffie in een mooie pot of bus.

De koffie van illy komt al standaard in een stijlvol aluminium blik, maar is vanaf nu verkrijgbaar in een nieuwe, creatieve limited edition ontworpen door Olimpia Zagnoli. Het kleurrijke blik is vanaf nu verkrijgbaar in de smaken Classico en Intenso, en is verkrijgbaar via hun eigen website en verschillende (web)winkels.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken