Tadá: alles wat je moet weten over kombucha

Dé facts + een recept.

kombucha
Kidsada ManchindaGetty Images

Kombucha: je bent fan of niet, je hebt er zéker van gehoord en misschien heb je het gedronken. Maar wat het nu eigenlijk precies is? En waar het van wordt gemaakt? En zei iemand SCOBY? We zetten alles over kombucha voor je op een rij.

Wat is kombucha?

Kombucha is een licht bruisend, friszure drank met een 'funky' toets. De smaak van zwarte of groene thee schijnt door en vaak zijn er nog smaakmakers, zoals citroen of gember. De kenmerkende funkyness dankt kombucha aan fermentatie: de transformatie van voedingsstoffen door gisten en bacteriën.

SCOBY and friends

De basis van kombucha is thee. Pure thee, want die zou de cultuur van gisten en bacteriën niet aantasten. Die cultuur is de SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast). Kort gezegd: een fijn clubje bacteriën en gisten dat het goed met elkaar kan vinden. In de vorm van een soort rubberen plak drijft het vredig op de thee (geen échte zwam of paddenstoel dus).

Zonder SCOBY geen kombucha. De club voedt zich met suiker en zet dit om in melkzuur en alcohol (de fermentatie). Hierbij komen ook vitaminen, enzymen en mineralen vrij. In de basis van thee gaat dus altijd suiker en in geval van de eerste batch, wat azijn om de boel om gang te helpen.

Waar komt kombucha vandaan?

Kombucha klinkt Japans. Klopt: kombu is het Japanse woord voor zeewier en cha voor thee. Huh? Thee van zeewier bestaat wél, maar dat is géén kombucha. Het lijkt er wel op qua uiterlijk. Waarschijnlijk is de naam dus ontstaan door verwarring. Het Japanse woord voor kombucha is ‘kōcha kinoka’ en dat betekent zoiets als 'rode paddenstoelthee'.

Zelf maken

Zelf kombucha maken is eenvoudig, helemaal met ons recept + snelcursus. Reken zo'n zeven tot veertien dagen voor de eerste fermentatie en dan nog een paar dagen voor de tweede (afgesloten) fermentatie waarbij 'de bruis' ontstaat door de vorming van koolzuur.

Favoriete merken

Was kombucha vroeger nog voor oude hippies, nu is het overal verkrijgbaar. Hoe kies je goed? Als we even geen eigen batch op voorraad hebben, gaan wij het liefst voor kombucha van YAYA, Captains of MANA. Deze zijn biologisch en onverhit voor behoud van smaak en van de goede voedingsstoffen.

Tip: kan je YAYA kombucha niet vinden in de supermarkt? Je bestelt onze favoriet in blik- of flesvorm via YAYA's website. Ideaal!

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken