Twee-eiige tweeling: Shiraz en Syrah

Er zít verschil tussen die twee rode wijnen.

Shiraz syrah rode wijn verschil
Studio_DagdagazGetty Images

Wijnen met een intens donkere kleur, kruidig-peperig van geur, veel smaak en tannines. Syrah is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Wat kun je bij syrah-wijnen verwachten? En wat is nou eigenlijk het verschil met shiraz?

Syrah: elegante klassieker

Er zijn twee verschillende stijlen van deze druif. Ze liggen in lijn met elkaar, maar zijn toch echt anders. Makkelijk herkenbaar omdat de naam van de druif anders is gespeld. De eerste is ‘Syrah’: de meer klassieke stijl zoals deze oorspronkelijk wordt gemaakt in de Franse noordelijke Rhône: peperig met zwart fris fruit, veel mineralen en een sappige, rokerige, gelaagde diepte.

Shiraz: warme krachtpatser

Zuid-Afrikaanse wijnmakers zetten ‘Shiraz’ op het etiket. Maar vooral de Australiërs zijn er druk mee. En beroemd om. We hebben het dus over dezelfde druif, maar down under is de smaak en het karakter echt anders. Rijp, warm fruit als pruimen en zwarte bes, gecombineerd met intense smaken van cacao, leer en viooltjes. Het is deze laatste stijl die deze krachtpatser van een druif sinds de jaren negentig weer op de kaart heeft gezet. De krachtige shiraz werd zo populair dat het even leek door te slaan. Alcoholpercentages van 16 procent en hoger waren niet ongewoon. Nog steeds zie je vaak 14, 14,5 of 15% op het etiket staat. Maar ondertussen is ook de frissere shiraz-stijl weer helemaal hot.

De rode wijn is lekker bij…

Ga voor gerechten met veel smaak. In de zomer goddelijk bij gegrild vlees en geroosterde groente van de BBQ. Het hele jaar door lekker bij worsten en gerechten met paddestoelen. Gaan we richting de herfst en winter, drink syrah of shiraz dan bij wild en stoofpotten. Wees voorzichtig met subtielere gerechten, schaaldieren en vis.

Wijntip: diner-syrah

Iets bijzonders te vieren? De Crozes-Hermitage van Domaine du Colombier is een prachtige, intens fruitige syrah klassieke stijl.

image
Evelijn van Heuven

Op haar veertiende dronk ze al graag een glas wijn met haar ouders mee, toen mocht dat nog. Haar kinderen kregen bij de geboorte als eerste een druppel champagne met de pink gevoerd. Met haar (privé en zakelijke) ‘partner in crime’, Huib Edixhoven, richtte ze Vindict wine op en schreef het heerlijke wijn-spijs-boekje Smaakstof. Eigenlijk is haar hele leven ondergedompeld in het allerlekkerste vocht op aarde: wijn. Op ELLEEten.nl neemt ze je mee op wijnreis.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken