Viognier: de perfecte tafeldame

Een prima alternatief voor de sauvignon of chardonnay.

viognier
JGI/Jamie GrillGetty Images

Zoals ‘vergeten groenten’ heb je ook ‘vergeten druiven’. De viognier-druif kon je een aantal decennia geleden wel in dat hokje plaatsen. Was deze druif toen compleet in de vergetelheid geraakt, nu is hij weer helemaal en vogue. En wat een verleider is 't.

Zacht en zwoel

Een mooie, zachte textuur en rijke volle smaken van perzik, abrikoos en honing, die zijn doorregen met de geuren van velden vol zomerbloemen. Hou je niet zo van wijnen met hoge zuren, zoals bijvoorbeeld in sauvignon blanc? En word je niet gelukkig van overmatig vanille in sommige chardonnays? Dan zou je wel eens heel hard kunnen vallen voor viognier-wijnen.

Lastig druifje

Een wijn voor een groot publiek, zou je dus zeggen. Toch staan de schappen er niet mee vol. Dat komt omdat viognier een lastig en veeleisend druifje is. Oogst de wijnboer hem een fractie te vroeg dan heeft hij te weinig smaak, is hij een fractie te laat en de wijn is zijn frisheid kwijt. Gelukkig, als de wijnmaker het vak tot in de puntjes beheerst, maak je kans op een juweeltje. Een wolk van sensuele geuren drijft dan uit het glas en brengt je hoofd op hol.

Condrieu

Het bekendste gebied voor viognier is Condrieu in de Noordelijke Rhône. Helaas is de productie hier miniem en de prijs dus fenomenaal. Gelukkig voor de gemiddelde wijndrinker wordt er ook prima prijs-kwaliteit gemaakt in Zuid-Frankrijk en in veel nieuwe wereldlanden.

Tafelen met viognier

Viognier is een perfecte tafeldame. Van zeevruchten tot gevogelte en van varkensvlees (bijvoorbeeld een knapperige schnitzel) tot Thais. Het allerlekkerste is viognier bij gerechten die wat rijker zijn bewerkt. Denk dus bijvoorbeeld aan de toevoeging van een romige saus of gerechten die bereid zijn met een knapperige korst (gebakken of gefrituurd). Een andere goddelijke combinatie is met Indiase curries.

Een vrolijke viognier-tip

Les Jamelles Viognier: Eerlijke doordrink-viognier. Volfruitig, fris, maar ook net iets vettig. Voor lunch en borrel.

Face, Hair, Facial expression, Eyebrow, Head, Chin, Forehead, Portrait, Smile, Black-and-white,
Evelijn van Heuven

Op haar veertiende dronk ze al graag een glas wijn met haar ouders mee, toen mocht dat nog. Haar kinderen kregen bij de geboorte als eerste een druppel champagne met de pink gevoerd. Met haar (privé en zakelijke) ‘partner in crime’, Huib Edixhoven, richtte ze Vindict wine op en schreef het heerlijke wijn-spijs-boekje Smaakstof. Eigenlijk is haar hele leven ondergedompeld in het allerlekkerste vocht op aarde: wijn. Op ELLEEten.nl neemt ze je mee op wijnreis.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken