Wijn van de zee: de albariño-druif

Kwaliteitswijn waar boeren weer en wind voor trotseren.

Albarino wijn van de zee
Greg BurkeGetty Images

Bij Spanje denk je natuurlijk al gauw aan zon, zee en strand. Als ‘wijnnerd’ denk je daarbij ook gauw aan albariño. Want deze lokale druif, die in het noordwesten van Spanje groeit, brengt ons de wijnsoort die heel toepasselijk ‘wijn van de zee’ wordt genoemd.

Wijn van de zee

Gemaakt bij de zee, met smaken uit de zee en verrukkelijk bij al het lekkers uit de zee. Wijnboeren trotseren weer en wind om hun albariño-druiven tot prachtwijnen om te toveren. Een sterk staaltje vakwerk.

Rías Baixas

De wijnstreek Rías Baixas ligt aan de Atlantische Oceaan, direct boven Portugal. Het is er ronduit kletsnat. Even ter vergelijking: de jaarlijkse regenval in Rías Baixas kan oplopen tot wel 1.800 millimeter, terwijl dit in Nederland zo’n 800 millimeter is. Gelukkig voelt de druif albariño zich hier als een vis in het water. De kleine druif met dikke schil weerstaat de schimmels die gemakkelijk kunnen ontstaan in vochtige gebieden. De wijnen zijn van hoge kwaliteit en albariño is uitgegroeid tot een echte cultdruif.

Smaak van de druif

Je proeft in de wijnen een scala aan smaken. Bergen fruit, zoals abrikoos, grapefruit, limoenschil, perzik en bloesem. Dit alles gaat gecombineerd met verrassend frisse zuren en een ziltige invloed van de zee. Albariño’s worden wel vergeleken met rieslings vanwege de mineraliteit en de prachtige zuren, met viognier vanwege haar volle structuur en perzik- en abrikozenaroma’s en met pinot gris vanwege het bloemige karakter.

Eten bij albariño

Albariño’s zijn eigenlijk heerlijk bij allerlei vissige lekkernijen: garnalenkroketjes, gefrituurde inktvisringen (calamares), langoustines, pasta frutti di mare, stevige witvis, tempura en ga zo maar door. Maar ook pittige en kruidige keukens als Indiaas en Thais zijn perfecte partners.

Albariño wijntips

  1. Mar de Frades – Albariño in de blauwe fles: met krakende zuren, voor een snikhete dag
  2. Pazo Señorans – Klassieke albariño met iets exotisch, bakken met fruit en fijne mineralen, perfect bij visgerechten
    image
    Evelijn van Heuven

    Op haar veertiende dronk ze al graag een glas wijn met haar ouders mee, toen mocht dat nog. Haar kinderen kregen bij de geboorte als eerste een druppel champagne met de pink gevoerd. Met haar (privé en zakelijke) ‘partner in crime’, Huib Edixhoven, richtte ze Vindict wine op en schreef het heerlijke wijn-spijs-boekje Smaakstof. Eigenlijk is haar hele leven ondergedompeld in het allerlekkerste vocht op aarde: wijn. Op ELLEEten.nl neemt ze je mee op wijnreis.


    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Drinken