Sjoemelbier? Dit is de waarheid over festivalbier

Wat zit er nu echt in die plastic bekers?

Drink, Alcohol, Beer, Water, Lager, Hand, Alcoholic beverage, Beer glass, Bia hơi, Pint glass,
Getty Images

Evenementenbier, slootwater of sjoemelbier: met die namen wordt de slechte reputatie van festivalbier nog eens bevestigd. Er wordt van alles over beweerd: het zou minder alcohol bevatten, anders smaken, of aangelengd zijn met water. Ook zou je minder van de alcohol merken. Maar kloppen deze geruchten wel? Of gaat het hier om een eeuwigdurende mythe? Nu.nl zocht het uit.

Aangelengd bier

Dat veel festivalgangers sceptisch zijn over de kwaliteit van het bier, is niet zo vreemd. Aangelengd bier zou een hoop voordelen kunnen brengen aan festivals. Niet alleen is de drank zo goedkoper, mensen drinken er ook nog eens meer van en zorgen bovendien niet voor overlast omdat ze te dronken zijn. Waarom zouden ze het eigenlijk niet doen?

Bacteriën

Nou, om hygiëne bijvoorbeeld. Want wat je ook denkt, het is echt zo: op festivals wordt precies hetzelfde bier verkocht als in de supermarkt of kroeg. Als er vervolgens water aan toegevoegd zou worden, is de kans groot dat het besmet raakt met allerlei bacteriën. En dat is wel het laatste wat een festivalorganisator - of leverancier - wil.

Regels voor alcohol

Ook zijn er wetten en regels die een stokje steken voor het aanlengen van bier. Bierproducenten moeten bijvoorbeeld aan hoge kwaliteitseisen voldoen, waardoor het onmogelijk wordt om met water aan te lengen. Daarnaast mag bier niet zomaar met een lager alcoholpercentage verkocht worden; dat moet altijd ergens duidelijk aangegeven staan.

Festivalbier-fabel

Wat heeft dit hele sjoemelbier-fabeltje dan de wereld in geholpen? Volgens Nu.nl is een evenement van vijftien jaar geleden waarschijnlijk de aanstichter. Toen werden er biertjes verkocht die wél minder alcohol bevatten. Dat geflopte experiment heeft er hoogstwaarschijnlijk voor gezorgd dat festivalgangers nu al jaren hun bier niet meer vertrouwen, al is dat nergens voor nodig.

Minder snel dronken

Dat je minder snel dronken lijkt te worden van festivalbier ligt dan ook echt ergens anders aan. Je drinktempo bijvoorbeeld: dat ligt in de kroeg een stuk hoger dan op een festival. Ook de zakken patat, stukken pizza en broodjes falafel die je op een festival naar binnen werkt, remmen het effect van alcohol.

Bron: NU.nl

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken