Dit doet de temperatuur van water met je thee

En daar hebben we een handige hack voor.

thee-temperatuur
Blacktail

De waterkoker is ein-de-lijk op temperatuur. Snel giet je het water in een mok. Zakje thee erin en klaar. Lekker? Niet echt. Ergens weet je al heel lang dat dit beter kan. Met deze handige truc door de theemakers van Blacktail tover je vanaf nu meer smaak uit je thee.

Theeproeverij

Die mannen van Blacktail kwamen bij ons buurten voor een theekransje. Een leerzaam theekransje, want we ontdekten bij deze proeverij niet alleen dat er zo veel moois aan theesmaken te ontdekken valt, maar ook hoe groot het effect van temperatuur is op thee.

De ideale temperatuur waterkoker

Hete thee! Inderdaad vaak is-ie té heet. De theebladeren verbranden, de smaak wordt bitter en alle delicate smaken gaan verloren. De temperatuur van het water is dus een zaak van belang. Net na het koken heeft het water in de koker een temperatuur van zo’n 90 tot 95 graden Celsius. Voor zwarte thee en kruidenthee is dat prima, maar voor groene en witte thee is dat te heet. De zachte smaken van deze theeën komen namelijk bij 70 tot 85 graden Celsius het beste tot hun recht. Maar niet elke waterkoker kan dit reguleren.

De truc van Blacktail thee

Ja, tegenwoordig zijn er waterkokers die water precies tot de gewenste temperatuur koken. Niet iedereen heeft die op het aanrecht staan. Hoe regel je thuis die perfecte temperatuur zonder fancy waterkoker? Blacktail tipt het volgende. Als je ervan uitgaat dat het water uit de koker standaard 95 graden is, voeg dan bij een kop thee van 350 ml één espressokopje koud water toe. Kookt je koker minder heet, bijvoorbeeld tot 90 graden, dan is een half espressokopje genoeg. De theemakers adviseren daarom om wel even de starttemperatuur te achterhalen.

Best ironisch; vanaf nu ben je dus een espressokopje verwijderd van een goede kop thee. Meer weten over de bijzonder smaakvolle theesoorten van Blacktail? Check blacktailworld.com.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken