Gamay: gekoelde rode wijn ideaal voor in de zomer

En is onterecht ondergewaardeerd.

gamay
Getty Images

Net zoals bij eten bepaalt het weer in hoge mate wat lekker is en wat past. De warme maanden zijn daarom het moment voor gamay. Misschien rinkelt er daarbij niet meteen een belletje. Dit is de druif die verantwoordelijk is voor heel veel niet te drinken 'beaujolais nouveau' of 'beaujolais primeur'. Waarom dan toch deze druif uitleggen? Omdat gamay ook de druif is achter de ultieme rode lente- en zomerwijn. Een wijn die je ook heerlijk iets kunt koelen.

Beaujolais wijn

We zitten nog steeds in diezelfde streek, de Beaujolais. Daar wordt ontzettend hard gewerkt door boeren, gedreven door pure passie. Zij maken van gamay goddelijk frisse en sappige wijnen. Fruitbommen die barsten van kers, rode bes en zalige lentebloesem. Smaken en geuren die als het ware tussen je tong en gehemelte op en neer ‘pingpongen’.

Kwaliteiten van gamay

Het leuke van de wijnen gemaakt van gamay is dat ze zo ‘eigen’ zijn. Lichte paarse kleur, bijna geen tannines, mooie frisheid, über-fruitig en een bijna knetterend jeugdig karakter. En misschien nog wel het allerleukste is dat het wijnen zijn die gemaakt zijn om bij te eten. Het kan bijna niet fout gaan. Van zomerse salades via gegrilde tonijn door naar coq au vin, tot pasta’s met lichtere sauzen.

De wijnboer

Nog een laatste argument om deze wijn te drinken: de wijnboer in de Beaujolais heeft het niet gemakkelijk. Zijn wijn is zwaar ondergewaardeerd en van de prijzen die wij betalen kan hij amper zijn broek ophouden. Toch gaan deze boeren door omdat ze zo geloven in hun product. Dat is passie die overtuigt.

Gamay wijntip

Een verfijnde, sappige en fruitige variant van de Gamay-druif is Domaine Sérol Côte Roannaise Eclat de Granite.

image
Evelijn van Heuven

Op haar veertiende dronk ze al graag een glas wijn met haar ouders mee, toen mocht dat nog. Haar kinderen kregen bij de geboorte als eerste een druppel Champagne met de pink gevoerd. Met haar (privé en zakelijke) ‘partner in crime’, Huib Edixhoven, richtte ze Vindict wine op en schreef het heerlijke wijn-spijs-boekje Smaakstof. Eigenlijk is haar hele leven ondergedompeld in het allerlekkerste vocht op aarde: wijn. Op ELLEEten.nl neemt ze je mee op wijnreis.


Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken