Riesling: een typische eetwijn

Gebottelde seks, een dollemansrit... vinoloog Evelijn van Heuven verklaart riesling als wijn.

riesling-wijn
SilberkornGetty Images

Als lezer van ELLE Eten moet je haast wel van eten houden. Experimenteren met smaken, bereid zijn je armen er voor uit de mouwen te steken.. en wat is er dan leuker dan zelf een verrassende twist aan je eten of dinertje te geven? Riesling zou zómaar die twist kunnen zijn.

Duitse riesling

Riesling. Hij wordt ook wel ‘de koning der witte druiven’ genoemd. Een wonderdruif die steeds bekender raakt onder het grote publiek. Met hunkerende fans. De beste riesling katapulteert je smaakpapillen naar orgastische hoogtes. Duitsland is hét klassieke rieslingland, maar eigenlijk zijn er ondertussen weinig plekken meer waar deze topper niet staat aangeplant.

Een dollemansrit

Hoog in mineralen, zingende zuren en tintelend fris zijn standaard kenmerken van een goede riesling. Vers gesneden appel, vuursteen, ananas, perzik, grapefruit, limoen, honing, velden vol met lentebloemen en rokerige diepte; het is zomaar een greep uit de aroma’s die je neus een dollemansrit kunnen bezorgen. Riesling komt voor van beendroge tot absurd zoete stijlen maar door de tintelende zuren zijn ook deze laatste vaak waanzinnig levendig en speels.

Riesling als wijn bij het eten

En nu komt het allerbeste nieuws: de wijn combineert fantastisch met een heel scala aan gerechten. En niet zomaar gerechten. Wat dacht je van tom kha kai, ku lo yuk en andere Aziatische gerechten met een bite? Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden voor onze Europese keuken te over. Drink dan de meer droge riesling. Bijvoorbeeld bij zuurkool, gevogelte, vis, zeevruchten en varken. De lichtzoete varianten zijn geweldig met de kruidige en hetere Aziatische keuken en de echt zoete rieslings kun je bij de verschillende desserts inzetten.

Riesling wijntip

Weingut Gröhl Riesling Trocken (droog en fris)

Face, Hair, Facial expression, Eyebrow, Head, Chin, Forehead, Portrait, Smile, Black-and-white,
Evelijn van Heuven

Op haar veertiende dronk ze al graag een glas wijn met haar ouders mee, toen mocht dat nog. Haar kinderen kregen bij de geboorte als eerste een druppel champagne met de pink gevoerd. Met haar (privé en zakelijke) ‘partner in crime’, Huib Edixhoven, richtte ze Vindict wine op en schreef het heerlijke wijn-spijs-boekje Smaakstof. Eigenlijk is haar hele leven ondergedompeld in het allerlekkerste vocht op aarde: wijn. Op ELLEEten.nl neemt ze je mee op wijnreis.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken