Wat zijn tannines eigenlijk in wijn?

En welke wijnen hebben er veel?

tannine-wijn
Morsa ImagesGetty Images

Je hebt van die wijntermen die vaak worden gebruikt, maar waarvan je misschien niet helemaal precies weet wat het betekent. Neem ‘tannine’. Vaak in combinatie met een bijvoeglijk naamwoord gebruikt om een wijn (deels) te beschrijven. Bijvoorbeeld: zachte tannines, drogende tannines of, heel chic, geïntegreerde tannines. Maar weet jij wat tannines zijn? En hoe komen ze in wijn terecht? Een korte uitleg.

Tannine in wijn

Tannines is een verzamelnaam van chemische verbindingen. Deftig worden ze ook wel polyfenolen genoemd. Je komt tannines onder andere tegen in vruchten (zoals avocado en kweepeer) en in hout (onder andere eikenhout). Wijn is natuurlijk gemaakt van druiven. In de druif zijn tannines vooral te vinden in de schil, de steel en de pitjes. Bijt eens zo’n druivenpit door. Bah! Hard, bitter en met een drogend gevoel. Dat komt allemaal van die tannines.

Natuurlijk conserveermiddel

Die ‘pit-tannines’ zijn te heftig voor wijn. Te overheersend. Andere tannines, en dan vooral die uit de schil, zijn juist wel zeer welkom. Ze geven een rode wijn kwaliteit: een mooie structuur (geen laf bekkie) en een voller mondgevoel. Ook spelen ze een hoofdrol bij het ouderen van wijn. Tannines beschermen de wijn namelijk tegen oxidatie. Een soort natuurlijk conserveermiddel. Grote bewaarwijnen hebben in hun jeugd vaak nog harde, overheersende tannines. Als deze wijnen wat meer op leeftijd komen, zijn de tannines minder aanwezig en worden ze heerlijk zacht. En ze versmelten als het ware met de wijn: goed geïntegreerd.

Wijn met veel tannines

De hoeveelheid tannines verschilt per druif. Zo staan druiven als cabernet sauvignon, syrah en nebbiolo bekend om hun flinke tannines. Logisch dus ook dat de wijnen van deze druiven meestal geweldig kunnen ouderen.

Weetjes

  • In witte wijnen zitten vaak weinig tannines
  • Rode wijnen met een laag tanninegehalte zijn bijvoorbeeld pinot noir en merlot
  • Tannines geven een soort droog-stroef gevoel in je mond
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Drinken