Kefir: wat is het en is het écht zo gezond?

Alles wat je moet weten over de ‘champagne onder de melk’.

kefir maken
Joan RansleyGetty Images

Kefir, het is al eeuwen oud en nu terug van weggeweest. Het drankje, ook wel de champagne onder de melk genoemd, wordt gelinkt aan allerlei gezondheidsvoordelen. Maar wat is kefir nou eigenlijk? En is het echt zo gezond als men beweert?

Kefir als zuiveldrank

Kefir is een gefermenteerde zuiveldrank, met een zure smaak en de textuur van dunne, drinkbare yoghurt. Toch is het niet hetzelfde als yoghurt. In kefir wordt namelijk naast melkzuurbacteriën gebruik gemaakt van gisten.

Deze gisten klonteren samen met de melkzuurbacteriën, en die krijgen zo de structuur van bloemkoolrijst. Wanneer je deze korrels mengt met melk ontstaat er na een tijdje melkzuur, koolzuurgas en alcohol.

Zuivel met alcohol

Nu zul je misschien denken: een zuiveldrank met alcohol, daar begin ik niet aan. Maak je geen zorgen, je kunt kefir gewoon iedere dag drinken. De hoeveelheid alcohol is namelijk zo klein, dat zelfs zwangere vrouwen er dagelijks een glas van kunnen drinken. Daarnaast geeft die alcohol de kefir juist zijn unieke zure, tintelende smaak.

Probiotica

Kefir zou gezonder zijn dan yoghurt. Beide zuivelproducten bevatten zogeheten probiotica, bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand.

Kefir heeft meer van deze probiotica dan yoghurt, vandaar dat wordt aangenomen dat je er ook meer gezondheidsvoordeel van hebt. Dit is alleen niet bewezen, daarvoor is er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten.

Lactose-intolerantie

Of het gezond is of supergezond, dat weten we dus nog niet. Wel zeker is dat je kefir met een gerust hart kunt drinken. Net als magere yoghurt is het een bron van vitamines en mineralen. Ook voor mensen met lactose-intolerantie kan kefir interessant zijn. De levende bacteriën kunnen namelijk helpen de lactose makkelijker te verteren.

Zelf kefir maken: 2 recepten

Zelf aan de slag met kefir? We hebben maar liefst twee recepten voor je. Dit is het recept voor melkkefir, zoals hierboven omschreven. Iets minder bekend is kefir van waterkorrels. Het recept voor waterkefir vind je hier. En als je dan toch lekker aan het fermenteren bent, maak je toch gelijk je eigen kombucha?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken