Gemberthee is een geliefd drankje, zowel uit als thuis. Maar hoe gebruik je gember in je thee? Moet je gember bijvoorbeeld eerst schillen? En hoe veel gember doe je in je thee? We vertellen je hoe je het best gemberthee kunt maken én delen 8 heel fijne combinaties voor in je gemberthee. Van sinaasappel en kaneel tot ananas.
Gemberthee maken
Het maken van gemberthee is zo simpel als wat. Je hebt eigenlijk twee antwoorden nodig: schillen of niet schillen, en de hoeveelheid. Wel, schillen is niet per se nodig, maar het heeft vaak wel de voorkeur. De schil kan namelijk wat bitter smaken. En hoeveel gember doe je dan in je thee? Smaken verschillen, maar vier dunne plakjes zijn vaak pittig genoeg. En dan is gember ook nog eens best gezond.
8 recepten voor gemberthee-combinaties
- Met sinaasappel
- Met kaneel
- Met ananas
- Met citroen
- Met kardemom
- Met kurkuma
- Met munt
- Met groene thee
1. Gember en sinaasappel
Dit is onze absolute favoriet: de sinaasappel maakt de thee wat frisser en de gember wat minder scherp.
Ingrediënten per glas
- 1 (saté)prikker
- 4 kleine plakjes gember
- 3 schijfjes sinaasappel
- heet water
- eventueel honing
Bereiding
- Pak een (saté)prikker en rijg daaraan de plakjes gember en schijfjes sinaasappel.
- Leg de prikker met gember en sinaasappel in het glas en vul aan met theewater.
- Roer alles even kort door en laat twee minuten trekken.
- Ben je een zoetekauw? Een vleugje honing it is.
2. Gember en kaneel
Als één kruid overal bijpast, is het kaneel. Zo ook bij gember.
Ingrediënten per glas
- 4 kleine plakjes gember
- 1 kaneelstokje
- heet water
- eventueel honing
Bereiding
- Vul een longdrinkglas met de gember en het kaneelstokje.
- Schenk het theewater erbij.
- Roer alles even kort door en laat twee minuten trekken.
- Ben je een zoetekauw? Doe er een vleugje honing bij.
Waarom je thee met kaneel moet drinken bij kou >
3. Gember en ananas
Voeg een tropisch tintje toe aan je thee met ananas. Lekker zomers!
Ingrediënten per glas
- 1 (saté)prikker
- 4 kleine plakjes gember
- 2 plakken verse ananas
- heet water
- eventueel honing
Bereiding
- Pak een (saté)prikkeren rijg daaraan de plakjes gember en ananas
- Leg de prikker met gember en ananas in het glas en vul aan met theewater.
- Roer alles even kort door en laat twee minuten trekken.
- Ben je een zoetekauw? Een vleugje honing it is.
4. Gember citroen thee
Net als sinaasappel maakt citroen de gember een tandje minder scherp. Dit kun je óók afwisselen met bijvoorbeeld grapefruit of limoen. Heerlijk fris!
Ingrediënten per glas
- 1 (saté)prikker
- 4 kleine plakjes gember
- 3 schijfjes citroen
- heet water
- eventueel honing
Bereiding
- Pak een (saté)prikker en rijg daaraan de plakjes gember en schijfjes citroen.
- Leg de prikker met gember en citroen in het glas en vul aan met theewater.
- Roer alles even kort door en laat twee minuten trekken.
- Ben je een zoetekauw? Een vleugje honing it is.
5. Gember en kardemom
Meer Mediterraan gaat het niet worden. Hoewel: steranijs is ook een fijne toevoeging.
Ingrediënten per glas
- 4 kleine plakjes gember
- 4 kardemompeulen
- heet water
- eventueel een snufje kaneel of honing
Bereiding
- Vul een longdrinkglas met de gember en de kardemompeulen.
- Schenk het theewater erbij.
- Roer alles even kort door en laat twee minuten trekken.
- Voeg eventueel nog een snufje kaneel toe of wat honing.
Bekijk ook: heerlijke dressing met gember en wortel
6. Gember en kurkuma
Twee superfoods bij elkaar. De gele krachtpatser kurkuma kun je óók drinken – met, je raadt het al, gember.
Ingrediënten per glas
- 4 kleine plakjes gember
- flinke theelepel kurkumapoeder
- half schijfje citroen
- heet water
- eventueel een snufje kaneel
Bereiding
- Vul een longdrinkglas met de gember, kurkumapoeder en citroen.
- Schenk het theewater erbij.
- Roer alles even kort door en laat twee minuten trekken.
- Voeg eventueel, voor meer spice, nog een snufje kaneel toe.
Health Q&A: Gebruik je wel genoeg kurkuma in je eten? >
7. Gember met munt
Meestal drink je gember en munt apart, maar wist je dat dit eigenlijk een gouden duo is?
Ingrediënten per glas
- 4 kleine plakjes gember
- 2 takjes verse munt
- heet water
- eventueel honing
Bereiding
- Vul een longdrinkglas met de gember en munt.
- Schenk het theewater erbij.
- Roer alles even kort door en laat twee minuten trekken.
- Ben je een zoetekauw? Een vleugje honing it is.
8. Groene thee met gember
Groene thee, gember en kaneel: er is niets krachtiger dan dit theetrio.
Ingrediënten per glas
- 4 kleine plakjes gember
- een schep losse groene thee in een theefilter óf een groen theezakje
- heet water
- eventueel honing en/of kaneel
Bereiding
- Vul een longdrinkglas met de gember
- Schenk het theewater erbij.
- Laat de losse groene thee óf het groene theezakje twee minuten trekken.
- Voeg naar smaak wat kaneel toe en roer kort door.
- Ben je een zoetekauw? Een vleugje honing it is.
Laatste tip! Laat je gemberthee niet te lang staan, want dan kan het héél spicy worden. Je kunt er voor kiezen de gember na een paar minuten uit de thee te halen. Omdat de gember aan de prikker is geregen, hoef je de stukjes er niet apart uit te vissen.