Mocktails! 7 tips voor het maken van alcoholvrije cocktails

Het vraagt iets meer dan een citroenschijf en een scheut grenadine.

image
Getty Images

Dames en heren, jongens en meisjes. Nog een kleine week en dan is de alcoholvrije ellende voorbij. Dry januari loopt op z’n eind. En aangezien opgeven nu echt geen optie meer is, pakken we nog maar even door. Met deze mocktails houd je dat laatste weekend makkelijk vol.

Je mag moeite doen

Blaas het stof van je shaker en haal je mooiste glazen uit de kast: alcohol of niet, een cocktail verdient aandacht. Schenk je alcoholvrije bubbels dus gewoon in een champagneglas. Zo smaakt ‘t toch echt het allerlekkerst.

Creatief met kruiden (en fruit)

Helaas, een mix van drie soorten limonadesiroop maakt geen lekkere mocktail. Kruiden en fruit doen dat daarentegen wel. Of je nou stampt, perst of raspt, met goede smaakcombinaties kom je een heel eind. Ga eens voor rozemarijn met grapefruit, of gooi wat groente in je shakebeker. Knallende smaken zijn een pré. Een rumloze moijto lijkt toch snel op een glas water met limoen.

Hartige extra

Over drie soorten siroop gesproken. Een cocktail zonder alcohol wordt al snel mierzoet. Zorg daarom dat je smaken goed in balans zijn. Een - walgwoord - bittertje helpt je in dit geval uit te brand. Een hartig ingrediënt doet ook wonderen. Want, geloof het of niet, een scheut appelazijn in je drankje schijnt verrassend goed te smaken. Een paar peperkorrels trouwens ook.

Siroop is de sleutel tot succes

Met siroop smaakt alles beter. Een paar druppels toveren een glas gewone cola al om in een smaakvolle mocktail. En het aanbod gaat verder dan het standaard assortiment uit de supermarkt. Je kunt zelfs je eigen siroop maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Bubbels

Ook bubbels brengen je drankje naar een hoger niveau. En nee, we hebben het niet over kinderchampagne. Het frisdrankschap is je place to be. Wat dacht je bijvoorbeeld van elderflower tonic of frisdrank met rozen. Klinkt goed hè?

Eis ijs

Meer nog dan bij een gewone cocktail, kom je hier niet weg met één zielige ijsklont. Want - ook al klinkt het tegenstrijdig - hoe minder ijs, des te wateriger je drankje wordt. Met een flinke schep blijft je mocktail daarentegen koel en dus smelt de boel minder snel. Niet bezuinigen dus. Gelukkig is bevroren water niet al te duur.

‘Sterke’ drank

Kun je die scheut gin in je glas nou echt niet missen? Ga dan voor de 0.0 variant. Want we hebben het al eerder gezegd, maar alcoholvrije ‘sterke’ dranken zijn here to stay. Vul je voorraadkast dus gewoon met whisky, rum of zelfs wodka. Alleen de kater is deze keer niet inbegrepen.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken