Je drinktempo wordt beïnvloed door het volume van de muziek

Bartenders opgelet! Dit kan je extra omzet opleveren.

volume muziek beinvloedt drinktempo
Jill GiardinoGetty Images

Al een kwartier ben je schreeuwend in gesprek met iemands oor terwijl de muziek door je hersenpan dreunt. Vaste prik in ‘t café. Of die muziek niet ‘n tikkie zachter kan? Niet dus. Die knalharde muziek is niet altijd bedoeld voor de gezelligheid.

Harde muziek

Dat blijkt uit een onderzoek van Franse wetenschappers. De groep onderzocht veertig mannen in twee verschillende barren. Een met harde muziek en een met een lager volume. Wat bleek: in de bar met harde muziek werd meer alcohol gedronken dan in de andere bar. Ook het tempo waarop de drankjes werden genuttigd lag hier een stuk hoger. Over een biertje werd gemiddeld zo’n drie minuten minder lang gedaan.

Meer drinken

Waarom mensen in een luidere omgeving meer drinken, daar hebben de wetenschappers wel een verklaring voor. Zoals je weet, is het voeren van een goed gesprek tijdens het stappen praktisch onmogelijk. Dit gebrek aan sociaal contact zou er vervolgens voor zorgen dat je als plaatsvervangende activiteit meer drinkt. Dat je na een flinke avond stappen de ‘rechte lijn-test’ niet overleeft, is dus niet jouw schuld, maar de schuld van de harde muziek. Wel jammer dat die muziek geen geneesmiddel is voor je knallende kater.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken