Tips voor het maken van de allerbeste punch

Want dat is minder makkelijk dan het lijkt.

image
Getty Images

Een grote kom op tafel en lekker vissen: punch maakt ieder feest af. Voor wie geen zin heeft in gepriegel met cocktails, is dit de ideale oplossing. Met een fles wodka en twee pakken sinaasappelsap ben je er echter nog niet. Dankzij deze tips zet je een waar klapstuk op tafel.

Cocktail

Een cocktail is een goede basis van je punchrecept. Simpelweg vermenigvuldigen en klaar is Kees. Toch moet de cocktail in kwestie aan twee eisen voldoen. Zorg er ten eerste voor dat-ie niet te sterk is. Zo voorkom je dat je gasten na één keer opscheppen van hun stoel afglijden. Kies daarnaast voor een recept zonder ingewikkelde schenk- of mixtechnieken. Die werken niet in zo’n grote kom. Een eenvoudige Moscow Mule of kruidige sangria zijn geschikte kandidaten.

Alcohol

We vegen één misvatting van de baan: in een punch zit niet altijd alcohol. Met verschillende sappen, kruiden en fruit maak je een mix die iedereen - inclusief Bob en de kids - kan drinken. Trek je een breed publiek? Ga dan voor twee kommen: één met en één zonder alcohol.

Kleine glazen

Voor een drank die de hele avond meegaat kies je voor een grote kom, met kleine glazen. Ga je voor pullen, dan is die schaal zo leeg en ligt het gezelschap - wederom - zo onder tafel. Niet de bedoeling. O, en vergeet de soeplepel niet. Zo voorkom je dat beschonken gasten met hun cocktailglazen door de punch gaan scheppen.

Vroege voorbereiding

Het fijne van een punch is dat je hem al ruim van tevoren klaar kunt maken. De ochtend voor het feest is het ideale moment. Maar begin je te vroeg, dan vervliegt de alcohol en verandert de smaak van je mixers. Dat is niet lekker en vooral heel erg zonde.

Met prik

Voeg je bubbels toe aan je bowl, doe dit dan net voordat je hem uitserveert. Koolzuur uit bijvoorbeeld frisdrank of champagne verdwijnt namelijk redelijk snel. En even tussen ons, na twee glazen proeven ze het verschil toch niet meer.

IJs

Hoe groter het ijs, des te trager het smelt. Geen zin in waterige punch? Laat ijsklontjes dan voor wat ze zijn en ga voor één grote klont. Vul hiervoor een kom (die kleiner is dan je punchbowl) met water en stop deze in de vriezer. Voor een feestelijke ijsklont voeg je wat fruit, kruiden of kleurstoffen aan je water toe voordat je ‘m in de vriezer stopt. Eenmaal bevroren, maak je het omhulsel los door de zijkanten af te spoelen met warm water.

Decoreer

Buiten een feestelijke ijsklont, kun je ook de bowl zelf flink opleuken. Met wat fruit, kruiden of bloemen kom je een heel eind. Zorg natuurlijk wel dat de ingrediënten goed smaken bij het eten. Trek die pairing skills dus maar uit de kast.

Reserve

Op een groot feest wordt veel gedronken en dus moet je zorgen dat je genoeg in huis hebt. Komt er een groot gezelschap over de vloer of is je kom toch te klein, zorg dan voor een back-up. Maak wat extra punch en bewaar dit in lege plastic flessen. Zo heb je altijd genoeg en kom je stressloos de avond door. Laat het feest maar beginnen.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken