Zo bewaar je je wijn het best

Spoiler: met 'echte' kurk liggend, met schroefdop en 'plastic' kurk staand.

wijn bewaren
Getty Images

Weet jij eigenlijk wel hoe je wijn het beste kunt bewaren? Met deze tips van onze collega's bij Harper's Bazaar zorg je ervoor dat jouw welverdiende glas wijn altijd lekker smaakt. Cheers!

Leg de fles op de juiste temperatuur

Bij een te hoge temperatuur gaat een wijn te snel rijpen en verliest hij kwaliteit. De ideale temperatuur van de meeste wijnen zit tussen de tien en vijftien graden, maar vaak staat op de fles wel vermeld welke temperatuur bij de wijn past.

Leg de fles op een donkere plek

Uv-straling van het zonlicht of licht van tl-buizen kunnen ervoor zorgen dat de wijn sneller oud wordt. Daarom liggen de meeste wijnen in een kelder, omdat een donkere omgeving simpelweg beter is voor de houdbaarheid van je drank.

Zorg voor een neutraal ruikende ruimte

Ja, echt, de geur van de omgeving heeft ook invloed op de smaak van je wijn. Sterk penetrant ruikende geuren kunnen door de kurk heen dringen en zo de geur en smaak van de wijn beïnvloeden (lees: verpesten). Dus weghouden van allerlei geurende kruiden of groenten. Of andere vieze dingen.

Met 'echte' kurk liggend, met schroefdop en 'plastic' kurk staand

Als je een fles met een echte kurk laat staan kan de kurk op termijn uitdrogen. Hierdoor krimpt hij en kan er lucht binnendringen, wat ervoor zorgt dat de wijn sneller bederft. Bij de schroefdop en plastic kurk is dit niet het geval, dus die kun je gewoon laten staan. Ook champagne moet je staand bewaren.

De houdbaarheidsdatum van geopende wijnen verschilt per wijn

De precieze houdbaarheid per wijn vind je hier. Sowieso altijd even ruiken voordat je gaat drinken, maar de kans is groot dat je dat flesje zonder moeite in één keer leegdrinkt – met gezelschap, dat wel.

Bron: Harper's Bazaar

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken