Zo bestel je wijn in een restaurant als een pro

8 tips voor de beginnende wijndrinker.

wijn bestellen pro
Getty Images

Binnenkort een chic etentje op de planning, maar mompel je bij het zien van de ellenlange wijnkaart doorgaans maar 'een glas droge witte, alstublieft'? Met deze acht besteltips blaas je gegarandeerd je tafelgenoten van tafel.

1. Goed communiceren

Het allerbelangrijkste: probeer goed te communiceren met de sommelier. Vertel dus welke wijnen je normaal gesproken lekker vindt en welke totaal niet. Zo krijgt de sommelier een goed beeld van welke wijn bij jou past. Probeer ook eens onder woorden te brengen wat je lekker vindt. Bijvoorbeeld: een frisse witte wijn of een stevige rode wijn.

2. Let op de setting

Het klinkt simpel, maar eet je in een Italiaans restaurant, bestel een Italiaanse wijn. Eet je bij een Frans restaurant, bestel dan een Franse wijn. Richt het restaurant zich niet op een specifieke keuken? Zoek dan naar voor jou bekende wijnregio’s op de kaart.

3. Doe je huiswerk

Oké, je hoeft niet alle ins en outs van wijnen te weten, maar wil je het graag goed doen, verdiep je dan in de wijnbasics.

4. Kies je maximum prijs

De winkelprijzen van wijn gaan op de kaart van restaurants vaak wel twee of drie keer over de kop. Maar dit geldt vooral voor de goedkopere wijnen. Hoe duurder de wijn is, hoe minder er bovenop komt. Kiezen voor de goedkoopste wijn op de kaart is dus niet het slimst, zelfs als je op de kleintjes moet letten. Kies liever voor wijnen die een beetje in het midden zitten qua prijs.

5. Bestel per glas

Soms is het lastig kiezen of je nou gaat bestellen per glas of kiest voor een fles. Per glas bestellen is goedkoper (écht waar!) en minder beperkend, want stel dat jij en je tafelgenoot totaal niet dezelfde smaak hebben als het om wijn gaat... dan heeft bestellen per glas zeker de voorkeur. Het maakt het ook een stuk makkelijker om een wijn te kiezen die past bij het gerecht dat op dat moment op tafel staat.

6. Ken de beginnerswijnen

Witte wijnen die veel mensen lekker vinden zijn: sauvignon blanc, pinot grigio of pinot gris. Liever een rode wijn? Ga dan voor een fruitige grenache, in plaats van een stevige wijn.

7. Wijnspijs voor beginners

De wijnbasics zijn simpel: een stevige rode wijn past beter bij stevigere maaltijden, bijvoorbeeld gerechten met vlees. Terwijl een licht witte wijn veel beter past bij lichtere gerechten, zoals vis. Een syrah past bijvoorbeeld beter bij een steak. Terwijl een pinot noir of een merlot weer beter past bij een pasta met rode saus.

8. Wees niet bang voor de huiswijn

Kiezen voor een huiswijn betekent écht niet dat je een verschrikkelijke wijn krijgt voorgeschoteld. Vraag bijvoorbeeld eens aan de ober of sommelier wie de huiswijn maakt.

Bron: Insider

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken