3x recept voor de allerbeste eggnog

Dankzij Ingmar Voerman maak je de Amerikaanse kerstdrank dit jaar lekker zelf.

image
Getty Images

Advocaatje, leef je nog? Bij ons wordt het alcoholische eierdrankje met uitsterven bedreigd, in de VS is ‘eggnog’, zeker met Kerstmis, still going strong. Ingmar Voerman geeft hét recept, plus twee mooie kerstbonussen.

1. Classic eggnog

De klassieker, zowel warm als koud te bereiden. Hij doet het goed in de middag, maar ook na het eten, bij voorkeur bij de open haard. Dit is genoeg voor een persoon.

Ingrediënten
Per glas

30 ml Cognac Courvoisier VS
30 ml Gosling's Gosling's Black Seal Rum
15 ml suikersiroop
1 vers ei
15 ml slagroom
50 ml verse volle melk
Citroenschil en verse nootmuskaat ter garnering

Extra:
Cocktailshaker, ijs

Bereiding koud

Schenk alle ingrediënten in een shaker zonder ijs. ‘Dry shake’ zodat het mengsel mooi luchtig wordt, voeg vervolgens ijsblokjes toe en shake nog eens hard, zo’n 10 seconden. Schenk uit en zeef in een longdrinkglas gevuld met ijs. Parfumeer de cocktail door de oliën uit de citroenschil te verstuiven en rasp de nootmuskaat erover.

Bereiding warm

Schenk alle ingrediënten in een kookpannetje. Roer met een garde op een laag vuur. Verwarm tot het mengsel goed heet is maar let op: laat het niet koken, dan wordt het roerei. Schenk uit in een hittebestendig glas. Parfumeer de cocktail door de oliën uit de citroenschil te verstuiven over het glas en rasp de nootmuskaat erover.

2. Snowball

Een toffe, easy longdrink met als basis advocaat, gemixt met fris vers limoensap en Fever-Tree Sicilian Lemonade. Een makkelijk, winters feestaperitief met niet te veel alcohol. Dit is genoeg voor een persoon.

Ingrediënten
Per glas

25 ml vers limoensap
120 ml Fever Tree Sicilian Lemonade
60 ml BOLS of Warninks advocaat
krul of schijfje limoen, ter garnering
Takje aalbessen, ter garnering

Extra:
Verse limoen, longdrinkglas

Bereiding

Schenk het limoensap en de limonade in een met ijsblokken gevuld longdrinkglas. Schenk de advocaat erover. Roer rustig, we hebben echt geen haast. Garneer met een mooie krul limoenschil of een limoenpartje. Of allebei. Echt uitpakken met het kerstgevoel doe je met een takje aalbessen.

3. Nig-nog punch

Een recept van Airto Cramer van bar Tales & Spirits in Amsterdam. Hij geeft het recept in cups, dat werkt gemakkelijk voor grotere hoeveelheden. (1 cup is gelijk aan 240 ml.) Het staat niet in een wip op tafel, maar is lekker krachtig en als aperitief én digestief te serveren. Je kunt deze punch ook mooi in een grote bowl met een groot blok ijs serveren, het is genoeg voor een man of tien.

Ingrediënten
Per glas

2 cups rooibos-korenwijn*
1 cup mix advocaat en amandelmelk 1:1 ¾
1 cup rode wijn (shiraz)
3 mespuntjes zout
5-6 scheutjes Angostura Bitters
5 plakjes verse gember
Schijven sinaasappel en verse nootmuskaat, ter garnering

Bereiding

Schenk alle ingrediënten in een mooie bowl. Garneer met hele schijven sinaasappel en versgeraspte nootmuskaat. Laat de punch 10 minuten staan voor het serveren.

*Voor de infusion van korenwijn met rooibosthee: schenk 1 fles Hooghoudt korenwijn in een bak of kan en voeg er 10 schepjes losse Dilmah Organic Rooibos aan toe. Laat dit 2 uur op een warm oppervlak trekken (de laagste stand inductie of gas, het mag niet koken). Zeef en laat afkoelen, schenk vervolgens in een afsluitbare fles.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken