Waarom je voor wijn in Georgië moet zijn

Staat Georgië al op je lijstje voor je volgende wijnreis? Niet zo voor de hand liggend, maar in Georgië valt veel te ontdekken voor de wijnliefhebber. We vertellen waarom.

wijn-in-georgie
Getty Images

Wijntraditie

Afgaand op archeologische vondsten, gaat de wijntraditie in Georgië meer dan tachtig eeuwen terug. De claim bestaat zelfs dat het hele proces van wijn maken in Georgië begonnen is. Veel huishoudens maken er al generaties lang hun eigen wijn. Bij een ontmoeting schijnen Georgiërs elkaar direct na het 'Hoe gaat het?' te vragen: 'En hoe gaat het met je wijngaard?'

Qvevri

Georgië heeft negen wijngebieden. De meeste wijn komt uit Kachetië. Daar vind je ook de door Unesco beschermde qvevri wijnmethode. Qvevri zijn indrukwekkende terracotta potten, soms zo groot als jijzelf. Pure bijenwas steriliseert de binnenkant van de pot en voorkomt weglekken van het fijne spul. Ingegraven in de grond garanderen de qvevri een constante temperatuur voor het fermentatieproces van de druiven.

Oranje wijn

Een wijn die je moet proberen is de Georgische oranje wijn. In tegenstelling tot 'gewone' witte wijn gaan hierbij, naast de geperste druif, ook de schil en soms takjes en pitten mee in de qvevri. Die geven de witte wijn een oranje, amberkleur en een intense smaak. De Georgische oranje wijn krijgt steeds meer fans en staat inmiddels op de wijnkaart van beroemde restaurants zoals Noma.

Natuurwijn

Bijzonder knap is dat de wijnmakers de klus vaak klaren door middel van spontane gisting en zonder hulp van chemische middelen of pesticiden. Let bij het kiezen van een wijn dus op of het om een natuurwijn gaat, bij een qvevri wijn is dat meestal het geval.

Brood en kaas

Goede bodem leggen voor je bezoek aan de wijngaard? Dat komt helemaal goed. Georgiërs zijn namelijk dol op kaas- en deeggerechten. We tippen khachapuri, een bootvormig brood gevuld met kaas, boter en naar wens een ei. Heel lekker en vullend. Meer dan twee keer per week eten is op eigen risico.

Tekst: Mèlanie Koelewijn

Bron: Tasting Georgia van Carla Capalbo

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken