Wat drink je bij... stamppot?

De ene stamppot is de ander niet. En bij elke winterse smaak - winterpeen, andijvie, zuurkool, rookworst - hoort een andere lekkere wijn. De heren sommeliers van SOMMOS hebben hun best gedaan in hun wijnkeuze. Eet smakelijk en santé!

stamppot
Getty Images

We staan in Nederland niet bekend om onze grote culinaire traditie. Dat we het qua Michelinsterren zo goed doen is pas iets van de afgelopen jaren. Wij zijn het land van Van Gogh, van de aardappeleters. Niets mis mee, heerlijk zelfs! Ooit goede Opperdoezer- of nog beter, Ratte-aardappelen gegeten? In de schil koken en met rauwe roomboter en fleur de sel garneren. Niets meer, niets minder.

En wat drink je bij... mosselen? >

Uiteraard kun je er ook een heerlijke stamppot van maken. Rookworst erbij, kuiltje voor de jus, mjam. Maar heb je er ooit bij stil gestaan dat niet elke wijn lekker is bij elke stamppot? Wortel is een totaal ander product dan zuurkool of andijvie. Spek is iets anders dan rookworst. En knolselderij is geen aardappel of pastinaak. Elk ingrediënt maakt een verschil, vandaar dat wij bij een andere stamppot ook een andere wijn aanbevelen.

Andijviestampot

Andijviestamppot met spekjes en jus is een lekker aardse en rauwe schotel. Hierbij pak je een geconcentreerde wijn uit de Franse wijnstreek Saumur-Champigny; aards, donker fruit, specerijen, iets groens. Uiteraard hebben we de heerlijke wijn van Thierry Germain in de SOMMOS-box, maar je kunt ook denken aan Château du Hureau Saumur-Champigny 'Tuffe' die bij verschillende slijters in het land wordt verkocht.

Andijviestamppot met rookworst >

Zuurkoolstampot

... Met fazantfilet (of kip). Iets minder heftigs qua dronk is hier op zijn plaats en vooral belangrijk: de wijn heeft zuren nodig. Je kunt aan een mooie Duitse Riesling denken, maar een mooie Elzas Pinot Noir of Duitse Spätburgunder gaat hier ook top. Denk aan de biologische Spätburgunder van Heiner Sauer uit de Pfalz.

Zuurkoolstamppot met spek & frisse appeltjes >

Hutspot

Hutspot met rookworst? Wortel is zoet van zichzelf, zoet en aards. Kies hierbij voor lekker zwoel uit de Zuidelijke Rhône, Spanje of nog zuidelijker: Sicilië. Voor € 14,95 heb je de volle, stoere en toch uiterst verleidelijke Plumbago van Planeta gemaakt van de Nero d’Avola. Maak je kuiltje extra groot, de boterjus met sjaloten maakt de combinatie met deze wijn helemaal af. Verkrijgbaar online bij Anfors.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken