Taiko-chef Schilo van Coevorden deelt zijn favoriete ingrediënten voor thuis

En vertelt over zijn gloednieuwe restaurant in Dubai

schilo van coevorden
TAIKO / Schilo van Coevorden

Schilo van Coevorden opende 6 jaar geleden restaurant Taiko in het prestigieuze Conservatorium Hotel in Amsterdam. Inmiddels staat het restaurant aan de top van de Amsterdamse horeca én opent Schilo binnenkort een tweede Taiko in Dubai.

ELLE Eten sprak Van Coevorden over Taiko, zijn favoriete producten, koken in Dubai en alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Lees hier over zijn favoriete restaurants.

Meer koken door corona

Als we Schilo spreken is hij net terug uit Dubai. Tijd voor een interview heeft hij wel, hij zit namelijk verplicht 10 dagen in quarantaine. Hoewel het flink wat beperkingen met zich meebrengt, ziet hij ook de positieve kanten. Net als eerder dit jaar, tijdens de lockdown.

‘Door de coronacrisis kwam ik net als iedereen opeens thuis te zitten, wat ervoor zorgde dat ik weer heel veel ben gaan koken. Ik herontdekte de liefde voor het vak doordat ik elke dag weer voor mijn familie aan het koken was. Toen de restaurants weer opengingen stond ik klaar met een stapel nieuwe gerechten. Daar had ik nu veel meer tijd voor.’

Een hommage aan de Aziatische keuken

Taiko staat onder velen bekend als Japans restaurant op hoog niveau. Of dat klopt? Schilo legt uit: ‘Taiko is een hommage aan de Aziatische keuken. Ja, we hebben een sushi-chef en serveren klassieke, Japanse gerechten. Maar we hebben ook Chinese dim sum, Thaise curry’s en nog heel veel meer gerechten en invloeden uit het Oosten.

Al die verschillende smaken maken Taiko wat het is. Het is als een soort verliefdheid op Aziatisch eten in het algemeen, zonder gerechten te willen verbasteren. We hebben respect voor de authentieke smaken en serveren ze in onze eigen stijl.’

taiko amsterdam chu toro
TAIKO

Favoriete ingrediënten voor thuis

Op het menu van Taiko vind je culinaire hoogstandjes die je niet zo 123 in je eigen keuken op het aanrechtblad tovert. Dat hoeft gelukkig ook niet, maar Schilo zou Schilo niet zijn als hij ons zou voorzien van een paar fijne tips. Zo zijn er een paar ingrediënten die hij zelf graag thuis gebruikt, waar je misschien niet zo snel aan zou denken.

‘Je kunt heel lekker met sushigember koken. Bewaar het vocht en gebruik het om dingen mee op smaak te brengen. Of hak de gember fijn voor door bijvoorbeeld een salade met kip.’

Ook heeft hij altijd kant-en-klare misosoep in huis: ‘Instant misosoep is perfect om dingen mee op smaak te brengen, waar je anders azijn voor zou gebruiken. En natuurlijk is goede sojasaus onmisbaar!'

Taiko goes Dubai

Dat Taiko gevestigd is in Amsterdam, betekent niet dat het daar bij blijft. Jarenlang werkte Van Coevorden voor de Hyatt hotelgroep in onder andere Dubai, waar hij in contact kwam met de fusion keuken.

In Dubai raakte hij bevriend met een local die nu, ruim 20 jaar later, een 'superhotel' aan het bouwen is. Geen tophotel zonder toprestaurant en dus vroeg hij Schilo te helpen. Het resultaat is Taiko Dubai, dat 10 november 2020 haar deuren opent in het Sofitel Dubai The Obelisk hotel.

Amsterdam versus Dubai

Wat het grootste verschil tussen Amsterdam en Dubai wordt? ‘Het verwachtingspatroon van de gast is van een heel ander niveau. Waar de Amsterdamse gast kritisch is, gaat het bij die in Dubai nog een stap verder. Mensen houden er niet van wachten, 1 minuut kan voor hen voelen als wat voor ons als een half uur voelt.

Het eten moet dus snel komen, de porties mogen groter en de smaken krachtiger. Hoewel wij Nederlands al relatief spicy eten in vergelijking tot bijvoorbeeld Fransen en Spanjaarden, zijn ze in Dubai nog veel meer gewend.’

Op het gebied van culinaire creativiteit en de reden om ergens te gaan eten is er ook een groot verschil: ‘Mensen komen op gekkigheid af, op glamour. Iedereen zit met zijn mobieltjes in restaurants, gaat meteen naar de nieuwste restaurants en wil vooral aan de buitenwereld laten zien dat ze ergens zijn geweest. Als je daar niet in meegaat, loop je business mis. Dat is wel even anders dan in Amsterdam.’

De huidige situatie vereist creatieve manieren om veiligheid van gasten en personeel te waarborgen. Uiteraard volgt Taiko Cuisine daarom het advies van de overheid nauw op. Schilo voegt toe: 'We moeten slim en flexibel blijven gezien de veranderingen zo snel gaan op dit moment. Het enige wat we kunnen doen is de mouwen opstropen en blijven knokken!'

Meer weten? Kijk voor meer informatie over Taiko en het huidige menu op de website.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder