Deze 29-jarige chef zet de Curacaose keuken op de kaart

En dit zijn zijn favoriete plekken op het eiland

We dromen deze zomer allemaal van parelwitte stranden, een helblauwe zee en met je voeten in het zand genieten van tropische hapjes. Voor de meesten zit dat er vanwege het coronavirus niet in, maar gelukkig is daar Justin Niessen: een jonge, ambitieuze chef die de keuken van Curaçao op de kaart zet en daarmee de Caraïben dichterbij Nederland brengt.

Jong & ambitieus

Justin Niessen is nog maar 29 jaar, maar is nu al hartstikke succesvol als chef in zowel Nederland als Curaçao - het eiland waar zijn roots liggen. Zijn restaurant Just Rotterdam kreeg vorig jaar nog de prijs voor Best New Restaurant en vier jaar geleden haalde hij zelfs de finale van MasterChef.

In zijn restaurant zie, proef en ruik je Justin's herinneringen aan Curaçao, maar ook zijn kennis en kunde. Hij verhuisde naar Nederland om aan de Hotelschool te studeren en tegenwoordig pendelt hij tussen Nederland en Curaçao.

justin niessen curacao
Curaçao Tourist Board

Justin's favorieten op Curaçao

Op het eiland zijn een paar culinaire plekken die je niet mag missen, volgens Justin. Mosa bijvoorbeeld, een shared dining restaurant in Pietermaai, waar de Curacaose en internationale keuken elkaar ontmoeten. En Purunchi Koredor voor onovertroffen eten uit zee, aan het water. Voor een vriendelijke, relaxte sfeer en steengoede tapas moeten we naar Kome en op de Oude Markt is Marshe Bieu eenfavoriet van Justin vanwege de authentieke gerechten.

Die Caribische smaken en ingrediënten zijn ook terug te vinden in het eten van Justin, dus vragen we hem wat een gerecht typisch Curaçao maakt. “Om eerlijk te zijn,” vertelt hij, “kent onze keuken zijn oorsprong in de slavernij. Restjes kregen de slaven, en daarmee wisten ze nog heerlijke dingen te maken.”

Een overblijfsel van dit hoofdstuk in de geschiedenis is funchi, een soort polenta die nog steeds een grote rol speelt in de huidige Antilliaanse keuken. Of stoofpotten met vlees en groente. De smaken van Curaçao zijn het gevolg van de smeltkroes van culturen op het eiland en daar maakt Justin dankbaar gebruik van terwijl hij er vervolgens een moderne draai aan geeft.

Soul food, maar modern

Met het succes van zijn restaurant Just in Rotterdam heeft hij laten zien dat Caribisch eten op kan tegen andere topkeukens. In zijn restaurant ontleedt hij traditioneel soul food om er vervolgens Franse en Nederlandse elementen aan toe te voegen. Het resultaat: een bord vol onverwachte smaakcombinaties en technieken.

“Hoewel er zeker moderne elementen in zitten, wil ik dat mijn restaurant en wat ik er serveer als thuis voelen.Iedereen die hier binnenkomt zou meteen een nostalgisch gevoel moeten krijgen,” zegt Justin. Zijn personeel deelt zijn liefde voor Curaçao en alle chefs komen er oorspronkelijk vandaan. Het restaurant is dus authentiek, maar door de moderne invloeden en gedurfde instelling voelt het fris en energiek aan - net als Justin zelf.

Wij kunnen niet wachten om te zien wat hij nog meer voor ons in petto heeft, als meester van de Caribische smaak én slimme ondernemer. Benieuwd geworden? Reserveer dan vandaag nog een tafeltje bij Just Rotterdam.

Bron: Curaçao Tourist Board

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Eten & Drinken