Seacuterie: de borrelplank voor visliefhebbers

Perfect om je weekend mee in te luiden

beetroot gravalax with horseradish emulsion  fennel fronds
ChefPhotographyGetty Images

Ben jij een groot liefhebber van borrelplanken? Lekker samen eten delen en de hele avond borrelen? Dan ben jij heel blij met dit nieuws. Seacuterie is de nieuwste trend in Nederland borrelplankenland. Dit is niet zomaar een plakje zalm of een tonijnsalade op een toastje. Verse vis en zeevruchten worden gerookt, gepekeld, gedroogd, gezout of gerijpt.

Van Scandinavië tot down under

In Scandinavië weten ze hier alles van. Zij eten al jaren als aperitief ‘gravad lax’, dit is gemarineerde rauwe zalm met een mosterd- of dilledressing dat wordt geserveerd met zuurdesembrood. Celebrity chef David Burke uit New York maakte in de jaren 80 van de vorige eeuw zijn eigen interpretatie van de ‘gravad lax’ en introduceerde de ‘salmon pastrami’.

In deze voorloper van de seacuterie plank wordt de rauwe zalm op smaak wordt gebracht met zout, cayennepeper, paprika, koriander en melasse. Niet lang daarna wisten onze vrienden down under het ook te vinden en werd seacuterie publieksfavoriet bij de aussies.

Nu ook in Nederland

Nu heeft deze heerlijke borrelplank vol omega 3-vetzuren Nederland bereikt en zie je het bij steeds meer restaurants op de kaart staan. Een heerlijke borrelplank met sashimi van tonijn of zalm, salami van octopus, wat verse oesters, krabbenpoten en kreeftenworst. Dit wil je! In Amsterdam kun je het al proeven bij Pesca, denk aan oesters in overvloed, soft shell crab, calamaris en ceviche van corvina. Aanradertje!

Thuis aan de slag

Wil jij je vrienden eens verrassen met een andere borrelplank dan de traditionele versie met kaas, worst en bruin fruit? Breng dan een bezoekje aan de lokale visboer en stel daar je eigen plank samen met al je favoriete zeevruchten. Check gelijk of de vis duurzaam is gevangen. Sardines, zalm, forel, haring, calamari, garnalen, paling of makreel de keuze is aan jou!

Thuis kan je er dan je favoriete bereiding op loslaten. Gebruik voor de garnering wat zeewiersalade en citroenpartjes en je borrel kan beginnen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Eten & Drinken