Hollandse nieuwe! 5x Waarom haringhappen een súpergoed idee is

Superlekker natuurlijk, maar er is véél meer…

hollandse nieuwe
RossHelenGetty Images

Hij is er weer: de enige echte Hollandse nieuwe! Genieten! Maar niet alleen omdat haring superlekker is. We hebben nog een paar goede redeneren voor je om nú naar je visboer te fietsen.

Wat is Hollandse Nieuwe haring

Nog even de feiten: Hollandse nieuwe is de nieuwe haringvangst van het jaar. Gevangen tussen mei en juli, want dan is de haring goed vet. Tot september mag de haring officieel 'nieuw' heten, daarna is het weer 'maatjesharing'.

Tegenwoordig wordt alle haring na vangst gezouten en diepgevroren. We hebben nu dus het hele jaar door 'verse' haring.

Van oudsher blijft de nieuwe haringperiode een bijzonder en feestelijk moment én een goede reden om zo tijdens je lunch naar de visboer te fietsen voor een haringkje of twee.

5x Waarom haringhappen een súpergoed idee is

  1. Gezond
  2. Duurzaam
  3. Superlekker
  4. Nederlandse uitvinding
  5. Cultureel en local

    #1 Gezond

    Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen. Nice.

    #2 Duurzaam

    Yes! Haring is een duurzame vis. Zo is er bij de vangst van haring nauwelijks bijvangst en geen bodemschade. Dit komt mede omdat haring in grote scholen bij elkaar zwemt. De hoeveelheid haring 'de haringstand' in zee wordt bovendien voortdurend gemonitord.

    Zien: goed recept voor heerlijk krokante scampi's uit de oven

    #3 Superlekker

    Fans eten er vijf achterelkaar van de staart. Dat is niet voor iedereen. Deze periode is wel een goed instapmoment. Nieuwe haring is namelijk iets milder van smaak dan de haring verder in het jaar. Probeer ook eens haring op toast van witbrood of in een salade met biet, radijs en aardappeltjes.

    #4 Nederlandse uitvinding

    We mogen trots zijn. Het 'kaken' van de haring – het schoonmaken – is typisch Nederlands. Vandaar 'Hollandse nieuwe'. Niet vanwege de vangtslocatie; haring zwemt in Noorse en Deense wateren. Bij de kaaktechniek blijft de alvleesklier intact. Die scheidt enzymen uit waardoor de haring 'rijpt'. Dat betekent langere houdbaarheid en meer smaak!

    #5 Cultureel en local

    Ga je mee haringhappen? Dan ben je hartstikke cultureel verantwoord bezig. Een haring happen, zo van de staart - met of zonder zuur – is iets typisch Nederlands. Ga er dus voor en support cultuur én je local visboer.

    This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

    Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Eten & Drinken