Lekker fris met berberis! Waarom je wil koken met deze superbes

Kleine bes, groot succes.

Koken met berberis
Simon McGillGetty Images

De berberis: aan één zo’n besje heb je niet veel, maar een handvol geeft je een rijk gevoel. Niet alleen omdat berberis eruitzien als helderrode edelsteentjes; je zintuigen vertellen je dat je hier iets bijzonders in handen hebt. En dat klopt. Dit is waarom je wil koken met berberis, ook wel zuurbes genoemd, een symbolische smaakmaker die ook nog eens gezond voor je is.

Berberis

Vanwege hun verleidelijk rode uiterlijk verschijnt een tak berberis weleens in een winters boeket. Als je het ons vraagt komt berberis in de keuken het meest tot z’n recht. Ver voor onze tijd vonden ze dat ook al. Over de hele wereld is berberis een lang en veelgebruikt ingrediënt. In Europa voor het maken van jams, waar de bes zich vanwege een hoog pectinegehalte, goed voor leent. Op zoek naar de hogere kunst met berberis kijken we af bij de Perzische keuken.

Perzische keuken

In Iran weten ze de smaak van de berberis goed te benutten. De zuurbes – zereshk in het Iraans – doet z’n naam absoluut eer aan en is flink zuur. Maar niet wrang, eerder licht verslavend, zoals met zuur snoep. In de Iraanse keuken is de bes een verfrissende tegenhanger tussen de warme en kruidige smaken van boter, kurkuma, kardemom en saffraan. Een bijzonder Perzisch gerecht waarin de zuurbes onmisbaar is, is 'zereshk polow'.

Zure symboliek

Zereshk polow heet ook wel 'jeweled rice', vanwege de besjes die als juwelen oplichten tussen de verschillende kleuren en smaken. Het is een prachtig, maar ook arbeidsintensief gerecht met symbolische status. Op Iraanse bruiloften wordt het traditioneel als een van de rijstgerechten gegeten. De zure smaak van berberis staat daarbij symbool voor het feit dat het leven – net als de liefde – niet altijd zoet is.

Gezond

Vraag je je nog af of de symbolische status van de berberis niet ietwat overdreven is? Kijk dan even mee naar de gezondheidsvoordelen die de superbes toegedicht krijgt. Naast een vitamine C-bom, zou de bes ontstekingsremmend werken en een boost voor je spijsvertering zijn.

De berberis hoeft niet in de kast te blijven tot de volgende bruiloft. Gebruik het als het zuur waar je anders een citroen pakt. In zoete baksels, door de bulgur, bij rijst, door een saus of zelfs in je thee.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Eten & Drinken