5 dingen die we leerden aan de Zuid-Engelse kust

Die Engelse Rivièra herbergt meer foodgeheimen dan we dachten.

zuid-engeland-engelse-kust
Getty Images

Onwetend stapten we op het vliegtuig richting de Zuid-Engelse kust. Alwetend kwamen we terug. Want dat Zuid-Engeland is meer dan pittoreske dorpjes in glooiend landschap, ruige rotsen aan een lange kustlijn met subtropisch klimaat. Dat Zuid-Engeland blijkt een schatkist vol culinaire geheimen. Op een rij: wat wij leerden aan de Zuid-Engelse kust.

Het eten is er allesbehalve stereotype Brits

Full English breakfast? Ja, dat kun je krijgen in je hotel. En fish and chips is er in overvloed – we aten zelfs een vegan variant van aubergine bij Cantina Kitchen & Bar. Maar in plaats van meat pie en sausages komen er aan de ‘Seafood Coast’ kakelverse mosselen, net gevangen oesters, vis direct van de visafslag en ander moois uit de zee op je bord. Ben je in Brixham, breng dan zeker een bezoek aan de Brixham Fish Market, waar de vis in de loop van de nacht binnenkomt, gesorteerd wordt en verkocht wordt op een live auction.

Het barst er van de foodfestivals

Een greep uit het assortiment: alleen al in mei vinden het Exeter Food Festival, Mayflower Ocean Festival, Salcombe Crab Festival, Brixfest en Flavourfest plaats op verschillende plaatsen langs de kust. In de zomer de beurt aan Occombe Beer Festival en Paignton Harbour Festival in Paignton en Dorset Seafood Festival in Weymouth. Het festivalseizoen sluit in Plymouth af met het Plymouth Seafood Festival en de Mayflower Week, Taste of the Teign in Teignmouth, Powderham Food Festival in Exeter en Darthmouth Food Festival in – je raadt ‘t al – Darthmouth. Een aanrader is England's Seafood Feast, een twee weken durend foodfestival van 20 september tot 8 oktober met vele activiteiten rondom eten uit de zee.

Er is een wezenlijk verschil tussen de Devon en Cornwall cream tea

De high tea kennen we, de afternoon tea is zelfs een ding in eigen land, maar de cream tea is er een die je specifiek mee moet pakken als je in de buurt bent van Devon. Hij bleek een stuk soberder dan de theekransjes die we eerder hebben leren kennen via de Britten, maar maakt nogal wat los daar: de manier waarop je je scone bedekt blijkt cruciaal, afhankelijk van wáár je die smeert. Lees hier maar eens over die cream tea-strijd tussen Devon en Cornwall.

De Britten hebben Frankrijk niet nodig voor bubbels

Ze hebben er namelijk een prima klimaat en de geschikte krijtbodem voor. Er wordt zelfs beweerd dat de eerste champagne door een Engelsman gemaakt werd. Wij bezochten het kleinschalige Brickhouse Vineyard, een prachtig, kleinschalig familiebedrijf waar onder meer wijn-kaas-proeverijen gegeven worden. De wijngaard heeft weliswaar nog geen eigen mousserende wijn, maar we proefden er wel een fijn exemplaar: Sharpham sparkling blanc, van de nabij gelegen wijn- en kaasboer Sharpham.

Je dineert er in alle rust bij bekende chefs

Waar de rest van de restaurants van Mark Hix zich in drukke hoofdstad Londen bevinden, heeft de populaire tv-chef en kookboekenschrijver in het pittoreske dorp Lyme Regis een klein, houten hutje op een helling waar je zeker zo goed eet: HIX Oyster & Fish House. Iets minder bekend maar in Engeland ook bejubeld: Tim Bouget. De chef deed zijn ervaring op in verschillende sterrenzaken, en heeft zich nu met zijn café ODE gevestigd op een parkeerplaats in Shaldon. Dat klinkt een stuk onaantrekkelijker dan je denkt; de zaak is op-en-top duurzaam en voert een fijne vegetarische kaart, maar ook - natuurlijk - verse vis. En ben je in de buurt, doe dan een ommetje over schiereiland Sandbanks, waar celebrity chef Rick Stein een vestiging van zijn restaurant heeft. Aan tafel met weids uitzicht over het water is je enige zorg de keuze die je van de enorme, aantrekkelijke kaart moet maken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Eten & Drinken