Bakfans opgelet! Met dit Midden-Oosterse sliertdeeg wil je nu aan de slag

Verras jezelf en omstanders met een zoet dessert van engelenhaar.

kadayif-kunefe-maken-recept
Getty Images

Met dit sliertdeeg schotel je familie en vrienden wel iets heel spectaculairs voor. En - hallo timemanagement - het deeg is dus al klaar voor gebruik.

Kadayif

Het filodeeg-achtige deeg waar we het over hebben heet kadayif. Het bestaat uit dunne slierten gedeeltelijk gekookt en gedroogde tarwe. Kadayif is zowel de naam voor het deeg zelf, als voor een compleet dessert, wat vele variaties kent in het Midden-Oosten, de Balkan en Oost-Europa.

Vaste ingrediënten zijn vaak - droom even mee - boter, pistache, walnoten, siroop van suiker en rozenwater plus zachte witte kaas in de vulling, of eroverheen als gratin. Na het bakken in de oven is het geheel goudgeel. Zacht van binnen en knetterknapperig van buiten, dankzij die honderden boterige sliertjes.

Bereiding

Het beslag voor kadayif wordt in dunne strepen op enorme ronde bakplaten ‘getekend’ en kort gebakken. De meeste mensen laten dat over aan de ‘meester’: de bakker waarover iedereen het eens is dat die dat het beste kan. Geen schuldgevoel voor ons dus dat we kadayif niet from scratch maken.

Künefe

Een beroemd Turks toetje met kadayif is künefe. Beeldredacteur Muriël van der Meer Mohr at eens een geweldige künefe bij het Turkse Saray Lokanta in Amsterdam en achterhaalde het recept.

Recept voor künefe met kadayif

Je vindt het recept voor de künefe van Saray Lokante hier >

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Eten & Drinken