Is zout water drinken écht goed voor je?

Of mogen we deze hype met een korreltje zout nemen?

gerelateerd
Geheim ingrediënt voor een ‘volwassen’ chocolademelk
Chocoladelettertest 2018: dit zijn de lekkerste letters
Waarom je groente en fruit zo snel mogelijk moet opeten
Waarom je thee met kaneel moet drinken bij kou
Getty Images

Hypes komen en gaan, maar sommige zijn wel heel bijzonder. Het drinken van zout water is daar een goed voorbeeld van. Het mengsel belooft goed te zijn voor de spijsvertering, is antibacterieel en werkt ook nog eens hydraterend. En dat gewoon met een simpel snufje zout in je waterglas. Zou het echt?

Hoeveel is een snufje zout precies? >

Sole

Niet helemaal. Ten eerste bestaat de drank niet simpelweg uit kraanwater en keukenzout. ‘Sole’, zoals de oplossing ook wel wordt genoemd, wordt gemaakt met een kleine hoeveelheid ongeraffineerd zout. Natuurlijk, mineraalrijk zout dus, zoals de roze Himalaya-variant.

Dit zijn de verschillen tussen al die soorten zout >

Nadelen

Dus deze mineralen zijn het geheim? Nee, eigenlijk niet. Regelmatig gezouten water drinken is namelijk helemaal niet gezond. Het verhoogt - net als alle producten met veel zout - de bloeddruk en werkt dehydraterend. Daarnaast vergroot het de kans op nierfalen. De werkelijke resultaten zijn dus een stuk minder rooskleurig dan omschreven.

Positieve werking?

Maar, als het zout niet werkt, hoe verklaar je al die positieve punten dan? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Sole bestaat namelijk uit twee ingrediënten. En laat het hoofdingrediënt hier nou net de veroorzaker van zijn. De gezonde werking op het lichaam komt namelijk puur voort uit het drinken van: gewoon water. Daar heeft zout dus niks mee te maken.

Koken met minder zout? Gebruik deze vervangende smaakmakers >

Water is het wondermiddel

Wil je dus een stralende huid of een paar kilootjes kwijt? Laat dat zoutvat dan liever in de keukenkast staan. Ons advies: drink gewoon meer water, zonder poespas. Dat is namelijk de echte wonderdrank.

Deze trucs helpen je om meer water te drinken >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO