Dit kun je het beste eten en drinken met warm weer

Met deze tips en tricks van diëtiste Noor Struik van DieetPlaneet kom je de zonnige dagen goed door.

gerelateerd
Chocoladelettertest 2018: dit zijn de lekkerste letters
Waarom je groente en fruit zo snel mogelijk moet opeten
Waarom je thee met kaneel moet drinken bij kou
10 dingen die je beter niet in de koelkast kunt bewaren
Getty Images

Eerder legden we je uit waarom je lichaam minder trek heeft in eten met lekker weer. Maar dan rest nog de vraag waar je lichaam dan precies wél zin in heeft. We vroegen diëtiste Noor Struik van DieetPlaneet naar het verkoelende antwoord.

Lekker weertje! 20 zomerse salades >

Fris en fruitig

Volgens Struik zijn het vooral de lichte en frisse gerechten die het goed doen bij lekker weer: ‘Denk hierbij aan veel fruit, salades, groentes en andere koude dingen.’ Waarom je vooral lichte gerechten wil eten, is omdat warme en zware dingen ook zwaar op de maag liggen. En met een stralend zonnetje heeft je lichaam dat helemaal niet nodig.

Koude of warme drank: wat werkt verkoelender bij warm weer? >

Veel eten

Eet je je buik tonnetje rond, dan heeft je lichaam ook weer meer tijd nodig om je lichaam te verkoelen. Als je een vast eetpatroon volgt, weet je lichaam wat-ie kan verwachten. Verander niet omdat het warm weer is ineens drastisch van eetpatroon, want daar moet je lichaam aan wennen. Luister naar je lichaam, bedenk waar je zin in hebt en combineer dit met eten dat past bij het lekkere weer.

De zon schijnt! Rotterdam Terrassen Top 24 >

Buiten eten

Als het zonnetje schijnt, betekent dat tijd om te BBQ’en. En zeg nu zelf, daar worden we altijd blij van. Maar als het zonnetje een paar dagen blijft schijnen, dan is de kans groot dat de BBQ een paar dagen achter elkaar aangestoken wordt. Hoe gezellig dit ook mag zijn, let er wel op wat je allemaal naar binnen propt - en dan vooral aan vlees. In vlees zitten een hoop verzadigde vetten, waarbij een teveel zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziektes.

Toch zin om te BBQ’en? Laat je vooral niet tegenhouden, maar varieer met wat je op de BBQ legt. Zo bevat vis weer veel onverzadigde vetten, die juist goed voor je zijn. Vegetarische gerechten zijn ook een goede optie. Deze zijn vaak ook nog eens een stuk lichter, waardoor je lichaam weer minder werk hoeft te verrichten om je te verkoelen.

4x zomerse vlees- en vegarecepten voor op de BBQ >

Water

Waarschijnlijk hoor je dit al vaak genoeg, maar we blijven het herhalen. Water, water, water. Struik: ‘Met warm weer is het belangrijk om genoeg te drinken. Dit komt doordat je lichaam veel vocht verliest met zweten en dit moet aangevuld worden. Als je dorst begint te krijgen, dan geeft je lichaam eigenlijk aan dat je uitgedroogd bent.’

Waarom je kaas moet eten bij warm weer >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO