Dit is waarom vliegtuigeten niet lekker is

Spoiler: met de 'chef' heeft het niks te maken.

gerelateerd
Het geluid in een restaurant heeft invloed op wat je eet
Yes! Het programma De Aardappeleters krijgt een nieuw seizoen
Geheim ingrediënt voor een ‘volwassen’ chocolademelk
Chocoladelettertest 2018: dit zijn de lekkerste letters
Getty Images

Of je nu een frequente vlieger bent of eens in de zoveel jaar het vliegtuig pakt; de omstandigheden blijven hetzelfde. Zo ook het eten. Droge sandwiches en wraps waar weinig smaak aan zit, die kun je verwachten als je in het vliegtuig stapt. We eten het en kunnen ermee dealen. Maar hoe komt het eigenlijk dat vliegtuigeten zo slecht is?

Zo eet je óók gezond op vakantie >

De neus wil ook wat

De precieze luchtdruk in een vliegtuig is lager dan die erbuiten, en ook is de luchtvochtigheidsgraad lager als je eenmaal in de lucht bent. Deze twee punten hebben invloed op je reukvermogen, dat wordt er namelijk minder door. En aangezien reuk en smaak onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, smaakt je eten hier slechter door.

Flauwe hap

Ook schijnt het dat zoete en zoute smaken minder heftig zijn, als je eenmaal in de lucht bent. Zo zou zout zo'n twintig tot dertig procent minder sterk zijn en zoet zo'n tien tot twintig. Daarnaast hebben ook kruiden een zwakkere smaak, waardoor je eten dus al snel als een flauwe hap smaakt.

Tip! Zo eet je als een local wanneer je op reis bent >

Luxepoezen

Maar niet alleen de smaakbeleving kunnen we de schuld geven. Ook de kwaliteit van de producten heeft er namelijk mee te maken. Vliegtuigmaatschappijen doen vaak hun uiterste best om zo goedkoop mogelijk inkopen te doen, waardoor je het dus met de koopjes moet doen.  

Strakke planning

Tot slot speelt ook het kookschema mee. In veel gevallen wordt het eten namelijk een langere tijd van te voren gemaakt, en vervolgens ingevroren. En het ontdooien of opnieuw opwarmen hiervan kan ook ten koste van de smaak gaan.   

Vijf foodconcepten uit het buitenland die wij ook willen hebben >

Wijntje erbij?

En vraag je je nou af waarom dat wijntje in het vliegtuig ineens ook niet meer te pruimen is? Ook dat heeft te maken met die smaakbeleving. Wijnen verliezen in de lucht net als eten hun smaak, waardoor de alcohol in de drank ontzettend domineert.  

Bron: o.a. vlucht-vertraagd en housebeautiful

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO