10 dingen die je beter niet in de koelkast kunt bewaren

Nee, niet alles blijft langer vers in de koelkast. Deze 10 producten kun je beter ergens anders bewaren.

gerelateerd
8 foodfilms die je gezien móet hebben
Het geluid in een restaurant heeft invloed op wat je eet
Langer dan 15 minuten op het toilet zitten is slecht voor je
Waar komen fruitvliegjes vandaan en hoe kom je van ze af?
Getty Images

1. Uien Door uien in een vochtige koelkast te bewaren worden ze eerder zacht en gaan ze eerder schimmelen. Bewaar ze liever op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een kelderkast. Maar let op: bewaar ze niet te dicht bij je aardappelen, want dat zal de kwaliteit van zowel je uien als je aardappelen achteruit gaan.

2. Koffie Oké, die hadden we misschien zelf ook wel kunnen bedenken. Maar mocht je een keer op opbergruimte verlegen zitten, bewaar je koffie dan niet in de koelkast. Het zal zijn smaak verliezen en zelfs voor zorgen dat andere producten in de koelkast óók hun smaak verliezen. Grote hoeveelheden kun je invriezen, kleine hoeveelheden mogen op een koele, donkere plek.

3. Olijfolie Wanneer je olijfolie in de koelkast bewaard, krijgt het een harde, bijna boterachtige substantie. Willen we niet. Gewoon op het aanrecht dus.

4. Basilicum Basilicum kun je, net als veel andere verse kruiden, het beste bewaren in een glaasje water, alsof het een bosje bloemen is. Het heeft namelijk de neiging om geuren van andere producten op te nemen, wat in de koelkast sneller gebeurt. En basilicum die smaakt naar camembert? Eh, nee, bedankt.

5. Honing Bewaar je honing goed afgesloten bij kamertemperatuur en hij is eeuwig houdbaar.

6. Knoflook Wanneer je knoflook in de koelkast bewaart, zal het op een gegeven moment gaan spruiten. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Bewaar je knoflook daarom op een donkere, koele plek. Bij de uien, bijvoorbeeld.

7. Brood Je verse bammetjes drogen in razend tempo uit wanneer je ze in de koelkast bewaart. Liever op het aanrecht of in de kast dus. Invriezen kan ook.

8. Avocado's Zijn ze nog niet rijp? Houd ze dan te allen tijde buiten de koelkast. In de koelkast zullen ze namelijk niet verder rijpen. Avocado's die al rijp zijn kunnen wel bewaard worden in de koelkast. De kou zal er voor zorgen dat ze niet verder rijpen.

9. Aardappelen De kou van de koelkast zorgt ervoor dat het zetmeel in aardappelen sneller omgezet wordt in suiker. Daar krijg je zanderige, zoete piepers van. Bah.

10. Tomaten Die lekkere sappige, rode tomaten verliezen hun textuur en zoete smaak als je ze in de koelkast bewaart. Eeuwig zonde! Gewoon in de fruitschaal dus. Zelfde geldt voor komkommer.

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO