Dit is waarom spinazie een gek gevoel in de mond geeft

Wij zijn gek op spinazie, maar dat stroeve mondgevoel dat we ervan krijgen laten we liever links liggen. Hoezo voelen onze tanden zo gekkig na het eten van dat groene blad? We hebben eindelijk het antwoord.

gerelateerd
Het sympathiekste restaurant van Amsterdam gaat groeien
8 foodfilms die je gezien móet hebben
Het geluid in een restaurant heeft invloed op wat je eet
Langer dan 15 minuten op het toilet zitten is slecht voor je
Getty Images

GEK GEVOEL
Dat vreemde, irritante laagje op je tanden wordt veroorzaakt door oxaalzuur. Veel planten bevatten deze stof, maar spinazie bevat grote hoeveelheden. Net als rabarber, biet en boerenkool trouwens.

HOE ONTSTAAT HET?
Jennifer Moltoni, coördinator aan de Harvard School of Dental Medicine vertelt dat als je op spinazie kauwt, het calcium in je speeksel zich mengt met het oxaalzuur. Oxaalzuur wordt ook wel een ‘antinutrient’ genoemd. Het bindt met mineralen en zorgt ervoor dat het lichaam voedingsstoffen, zoals in dit geval calcium, niet meer op kunnen nemen. Hierdoor ontstaan kristallen die zorgen voor dat zanderige gevoel aan je tanden.

IS SPINAZIE SLECHT VOOR JE?
Er is helaas niets wat je kunt doen om dat gevoel te verminderen. Gewoon accepteren dus en blijven genieten van deze groene bladeren. Tenzij (!) je aanleg hebt voor nierstenen. Raadpleeg dan een dokter, want in de meeste gevallen wordt dan aangeraden grote hoeveelheden oxaalzuur te vermijden.

Voor de spinaziefans! Dit zijn onze favoriete recepten met spinazie:
Crêpe soufflé met geitenkaas en spinazie >
Lasagne met spinazie en ricotta >
Roergebakken spinazie en asperges >
Groene soep met rucola en spinazie >
Ricotta-spinazie-parmezaantaartjes >

Bron: Huffington Post

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO