Dit is wat er gebeurt als je 's nachts gaat snacken

Een nachtelijke snack, kunnen we soms - oké, en nu eerlijk - vaak niet weerstaan. Resulaat uit onderzoek bij muizen neemt dit geluksmoment misschien wel van ons af.

gerelateerd
Vliegvakantie? Skip vunzig vliegtuigfood en breng je eigen maal mee
De inwoners van dit land eten het meeste ijs ter wereld
Is dit wondergraan het nieuwe spelt?
Dit medicijn tegen hoesten willen wij graag uitproberen
Getty Images

Nachtelijk snacken

Blijkbaar kom je van nachtelijk snoepen niet alleen aan, maar veroorzaakt het ook nog brandend maagzuur en zou het wel eens slecht kunnen zijn voor het geheugen. Zeker weten doen we het niet, maar bij muizen is dat wel het geval. Bij de proef kreeg de ene groep muizen overdag te eten en de andere groep 's nachts. Daarna kregen de muizen tests die onderzochten of ze in staat waren objecten en ruimtes te onthouden. De muizen die overdag aten scoorden veel beter dan de latenight-snackende muizen.

Angst voor koolhydraten? Dat hoeft echt niet >

Geheugen

De onderzoekers kwamen erachter dat de nachtelijke timing van de maaltijden het geheugendeel van de hersenen verstoort. Door op een 'verkeerd' tijdstip, dus 's nachts, te eten zijn we mogelijk niet in lijn met de biologische klok van ons lichaam, en dat zou ten koste gaan van ons geheugen. Ook schijnt het samen te hangen met opborrelend maagzuur.

Muis of mens?

De test is alleen gedaan op muizen, dus of het ook voor mensen geldt is de vraag. Het is wel kennis om rekening mee te houden als we 's nachts voor de koelkast staan. Als we ons inhouden zijn we waarschijnlijk ook meteen van dat brandende maagzuur af.

23x gezonde en minder gezonde snack-ideeën >

Bron: Delish

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO