Melk vervangen? 8x een alternatief voor koemelk

Of gewone melk werkelijk zo gezond is als we altijd gedacht hebben blijkt maar de vraag, onderzoekers buitelen over elkaar. Maar hé, die latte laten we echt niet staan en verandering van spijs doet ook eten. Dus, hierbij acht alternatieven voor koemelk. En de plussen en minnen ervan. 

gerelateerd
5 healthy foods die ongezond zijn als je er te veel van eet
Zelf kruidnoten maken doe je zo
Wow! Er bestaat nu vegan sashimi
Van deze 7 etenswaren worden je tanden schijnbaar hagelwit

Getty Images
1 / 1

Amandelmelk

Plus: Een groot voordeel van amandelmelk is dat het geen gluten, lactose en cholesterol bevat. Amandelmelk wordt ook weleens vergeleken met sojamelk omdat ze soortgelijke eigenschappen hebben, maar bevat een glas amandelmelk minder calorieën. Ook wordt deze melk gezien als de meest voedende vervanger voor koemelk.
Min: In deze melkvariant zitten maar weinig eiwitten.

6 tips voor de beste smoothie

hennep melk

Hennepmelk

Het klinkt misschien spannend, maar nee, je wordt niet high van hennepmelk, zelfs niet een beetje. Hennepzaadjes zijn weliswaar afkomstig van de cannabisplant, maar bevatten geen THC, de stof die je high maakt. 

Plus: hennepmelk is een rijke bron van proteïnen, vitamine A, zink, foliumzuur en gezonde vetten als omega-3-vetzuren, waardoor het een goede optie is voor vegetariërs en ieder met een lactose-intolerantie. Mooi meegenomen: dit alles vergroot ook je weerstand en zorgt voor een betere huid.
Min: hennepmelk raakt snel over datum. In het buitenland kan hennepmelk ook lastiger te vinden zijn: je kunt het alleen krijgen in landen waar de hennepzaad is toegestaan.

5x zoet zonder suikerpieken >

Sojamelk

Sojamelk

Lange tijd het vaakst voorgeschreven alternatief voor koemelk, maar is dat gegrond?

Plus: sojamelk bevat minder suiker dan koemelk en is goedkoper dan andere melksoorten. Het bevat ook fyto-oestrogenen, die je calciumopname kunnen vergroten.
Min: sojamelk wordt steeds minder voorgeschreven door voedingsdeskundigen, omdat het vaak behoorlijk wordt bewerkt met allerlei toevoegingen. Ook soja zelf wordt niet meer gezien als iets vanzelfsprekend gezonds: alleen gefermenteerde soja, zoals te vinden in dressingen, misosoep en tempeh, zouden niet schadelijk zijn. Ongefermenteerde soja zou de eiwitopname remmen en je stofwisseling kunnen verstoren.

kokosmelk

Kokosmelk

Kokosmelk wordt gemaakt van het vlees van een kokosnoot, en da’s een van de rijkste bronnen van goeie vetten. 

Plus: de vetzuren in kokosmelk zouden je schildklierfunctieondersteunen, en zo je stofwisseling gunstig beïnvloeden. Daardoor kan kokosmelk helpen bij afvallen, ondanks het hoge aantal calorieën dat er in zit, zegt Castro in het boek Juice. Ook in kokosmelk: vitaminen, ijzer en vezels.
Min: Pas op voor kokosmelkdrankjes die volgestopt zitten met toegevoegde suikers.

4 boeken met smoothies, sappen en shakes > 

rijstmelk

Rijstmelk

Plus: ‘Rijstmelk is een van de meest hypoallergene voedselsoorten, dus perfect voor mensen met een allergie,’ zegt Castro in het boek Juice. Rijstmelk bevat daarnaast minder vet dan koemelk.
Min: Het is een beetje waterig en smakeloos, dus het doet het beter als ingrediënt in recepten dan als drankje. Daarbij bevat rijstmelk, ondanks het lagere vetgehalte, meer koolhydraten en heeft het minder vitaminen en mineralen dan koemelk.

Geitenmelk

Geitenmelk

Plus: geitenmelk bevat meer calcium dan koemelk, wat zorgt voor sterke botten en tanden, en meer magnesium, wat goed is voor de weerstand. Ook voor mensen met een lactose-intolerantie is geitenmelk een goede optie.
Min: geitenmelk is vetter en bevat meer calorieën dan koemelk, en minder vitamine B en seleen, dat schadelijke stoffen in het lichaam tegengaat. En de smaak moet je liggen – die is heel licht geitig.

Liever geitenkaas? Ons kaasmeisje tipt de beste kazen > 

oatmilk

Havermelk

Plus: Havermelk kan ervoor zorgen dat je gewicht verliest. Dit komt doordat deze melksoort een hoge concentratie aan vezels bevat, die ervoor zorgt dat je spijsvertering verhoogt. En dit geeft je weer een verzadigd gevoel. Daarnaast is havermelk rijk aan essentiële vitaminen en mineralen.  
Min: Er zit maar weinig calcium en eiwit in en daarnaast heeft havermelk een redelijk typische smaak die niet iedereen altijd even lekker vindt.  

walnotenmel

Walnotenmelk

Plus: Deze soort melk wordt vooral aangeraden als je nogal snel op het toilet belandt. Walnotenmelk bevat de hoogste concentratie aan antioxidanten.
Min:  Daar komen we nog een keer op terug.

Waarom ook halfvolle melk niet persé goed voor je is >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO