Video: zo ziet de wereld eruit als er geen koffie meer is

Want dat staat er te gebeuren, als we niet ingrijpen.

gerelateerd
Je avocado rijpen binnen 10 minuten? Het kan!
Koolhydraatarm eten? Zo vervang je koolhydraten door groenten
8 tekenen dat je te veel geld uitgeeft aan eten
Wat is beter om af te vallen: 2, 3 of 5 keer per dag eten?

Wereldwijd worden er 2,25 miljard kopjes koffie gedronken. Wij Nederlanders doen daar hard aan mee – met 3,7 bakken per dag staan we zelfs in de top drie van koffieconsumptie. Maar dat kan straks heel duur, of zelfs onmogelijk worden.

Verrassend: in dit land haalt men de meeste coffee to go >

WANT DAN STAAN WE DROOG
Als we zo doorgaan, is er in 2050 vijftig procent minder koffielandbouwgrond op de wereld. De vraag naar koffie is momenteel ontzettend hoog, maar het aanbod is dat niet. Door tegenvallende oogsten, te wijten aan regen of juist droogte, grijpen boeren in. Maar wel verkeerd: omdat ze in vele landen niet geïnformeerd zijn, worden er verkeerde pesticiden gebruikt en bossen gekapt voor nieuwe grond. Dat heeft negatief effect op het broeikaseffect, en dus volgt klimaatverandering. En er zijn zelfs nog meer redenen.

 

GEEN TOEKOMST
Oke, het filmpje is natuurlijk gemaakt met een knipoog, maar trekt daardoor des te meer onze aandacht. Het probleem is en blijft serieus. Buiten dat er klimaatverandering veroorzaakt wordt door de koffieteelt, is de gemiddelde leeftijd van koffieboeren zestig jaar. Deze generatie zal langzaam wegvallen, en vaak is er, door weinig toekomstperspectief in de koffieteelt, geen opvolger in kleine bedrijven. Tel daarbij op dat 125 miljoen mensen ter wereld financieel afhankelijk zijn van deze teelt, dan kun je de rest ongeveer zelf wel invullen.

Op dit moment van de dag kun je beter géén koffie drinken >

KOPPEN BIJ ELKAAR
Wat we daar tegen kunnen doen? Allereerst: een keurmerk als Fairtrade, Biologisch, UTZ en Rainforest Alliance lost het niet op. Het opleiden van boeren daarentegen bijvoorbeeld wel. Wereldwijde organisatie Solidaridad, die staat voor internationale samenwerking, wil dat realiseren door het probleem onder de aandacht te brengen – in dit geval met een humoristisch ingestoken film. Uiteindelijk heeft het proces van Climate Smart Agriculture, ofwel landvriendelijke landbouw, investeringen nodig. Meer over het project lees je op de website

5 tips om thuis de allerbeste koffie te zetten

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO