Dit is waarom je toch altijd zo'n zin hebt in die koek bij de koffie

Heb jij ook altijd zo'n zin in zoetigheid bij de koffie? Geen zorgen, daar is een logische verklaring voor.

gerelateerd
Melk vervangen? 8x een alternatief voor koemelk
Yes! Je kunt nu bij verschillende restaurants tegelijk eten bestellen
Dit moet je eten om van je koffie-adem af te komen
Getty Images

Cafeïne vs decafé 

De Amerikaanse onderzoekers van The Institute of Food Technologists onderzochten deze zin in zoet. Zij stelden twee teams samen. Het ene team gaven zij koffie mét cafeïne en de andere groep zonder. En wat bleek: de personen die koffie met cafeïne dronken, vonden de producten die zij daarna aten veel minder zoet dan degenen die deze decafé dronken. Dit effect bleef wel vijftien minuten lang door te werken. En dit was niet het enige. Ook de koffie zelf werd door hen als minder zoet beschouwd. 

Mensen die koffie drinken leven langer >

De reden

Volgens de onderzoekers komen jouw zoetigheidscravings dus door de cafeïne die in je kopje bruine goud zit. Volgens hen heb je minder trek in iets lekkers als je gaat voor decafé. Echter is dit niet altijd het geval. Het placebo-effect kan namelijk opspelen. Dit is een onbewust gewennings en verwachtingseffect, waardoor je alsnog naar dat koekje zult gaan verlangen. Helemaal als je gewend bent om je koffie met iets zoets te combineren. Het is dus het gemakkelijkst om je er maar bij neer te leggen. Dat koekje bij de koffie hoort er nou eenmaal bij.

Cafeïnevrije koffie? Hoe werkt dat? >

Bron: Washington Post

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO