Kerst 2017: de fooddtrends op gebied van vis

Wie weet dat nou beter dan iemand die dagelijks met vis werkt, een foodwatcher én een trendwatcher en food designer? Juist. 

gerelateerd
8 foodfilms die je gezien móet hebben
Het geluid in een restaurant heeft invloed op wat je eet
Langer dan 15 minuten op het toilet zitten is slecht voor je
Waar komen fruitvliegjes vandaan en hoe kom je van ze af?
Getty Images

Wat zetten we deze Kerst op tafel? Steeds meer vis! En om je een handje te helpen, zijn wij een chef slash internetheld slash viskenner, plús een aantal trendwatchers achter de broek aan gegaan. We spraken Bart van Olphen van Fish Tales over zijn visie op de vissige kersttafel en vroegen food-trendwatchers Marielle Bordewijk en Anneke Ammerlaan naar hun vooruitziende blik.  

MEER VIS
Naast kalkoen en grote hompen vlees die doorgaans op tafel verschijnen tijdens Kerstmis, staat er ook steeds vaker vis op het menu. ‘We zijn minder bang voor hele vissen,’ vertelt Bart van Olphen van Fish Tales. ‘Het voordeel daarbij is dat er meer smaak aan zit, je veel minder van de vis weggooit en het er ook nog mooi uitziet.’.

Liever vlees? Lees hier alle kersttrends op het gebied van vlees >

ECHT ETEN
We worden ons alsmaar bewuster van wat echt eten is. Iets wat ook van toepassing is bij vis. ‘We eten met de Kerst vaak gerookte visproducten. Dat doen we dit jaar nog steeds, maar dan bewust. Zo kiezen mensen bij zalm meer en meer voor de wilde variant in plaats van de geweekte. Ik ben heel erg blij met wilde zalm, die honderd procent natuurlijk is en duurzaam wordt gevangen,’ zegt van Olphen.

LOKAAL ETEN
In Nederland eten staan lokale producten steeds vaker op het menu. ‘Zo eten we meer en meer Zeeuwse mosselen. Dat gaat gestaag, maar het gebeurt. Ook eten we kokkels uit de Waddenzee en Hollandse garnalen. Onze wateren lenen zich uitstekend voor serveren van lokale vis, schaal- en schelpdieren met Kerst,’ aldus van Olphen. Trendwatcher en food designer Marielle Bordewijk richt de aandacht op het ongewenste dier: ‘De Amerikaanse rivierkreeft is geen inheems dier en is hier per toeval beland. Ze planten zich razendsnel voort, eten de lokale fauna op en maken gaten in de dijken. Maar zo schadelijk als het voor onze natuur is, is het niet voor ons: je kunt ze prima eten en doet er dus zelfs goed aan.’

Dit eten we aan groentes tijdens deze Kerst >

ZEEGROENTE
Bordewijk ziet de trend van botanical dining zich voortzetten tijdens de kerst. ‘Dat gaat nog een stapje verder dan het eten van de plantaardige keuken, zoals het eten van zeewier. Er belandt een boeket aan natuurlijke producten op je bord,’ aldus Bordewijk. Ook volgens van Olphen past groen uit de zee goed in het kerstdiner: ‘Helaas zijn zeegroentes in de winter minder goed verkrijgbaar. Zeekraal is daarentegen wel het hele jaar door op de markt, en is mooi te combineren met vele gerechten. Zeewier is iets wat volgens mij vooral volgend jaar nog meer staat te gebeuren.’

PLANKGEROOKTE VIS
Bij Kerst horen ook tradities. Van Olphen: ‘Ik heb ooit een filmpje gemaakt van mijn kerstritueel. Buiten, in mijn Amsterdamse tuintje. Dan stoken we een fikkie, spijkeren we zalm op een plankje en garen we deze op vuur.’

Check hier alle kersttrends op gebied van vis, vlees en vega op een rij >

HET KERSTMENU VAN EEN VISCHEF
Wat er dit jaar op de kersttafel belandt bij Bart? ‘Tijdens Kerst kies ik graag voor wilde gerookte zalm, die ik serveer met zalmeitjes. En ik kies bijvoorbeeld voor garnalen op blini’s met een beetje crème fraîche en zalmeitjes. Of alleen crème fraîche met wilde zalmeitjes. Soms maak ik een bisque en als ik iets doe met een hele vis, dan maak ik ‘m in een zoutkorst. Die kun je dan met z’n allen openbreken. Dat is overigens heel makkelijk te maken. Het kan bijna niet misgaan, in zo’n zoutkorst in de oven kan de vis haast niet droog worden. Tenzij je ‘m een halve dag in de oven laat staan, maar het is niet op de minuut nauwkeurig. En als presentatie? Dennennaalden in het zout, voor de kerstgeur!’

Tot slot: het dessert volgens de kersttrends >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO