Dit zijn de kersttrends op het gebied van wijn

Een kerstdiner zonder wijn? Natuurlijk niet. En… over ‘natuurlijk’ gesproken: dat is één van de 7 wijntrends die we dit jaar aan de feestelijke kersttafel zien. Vinoloog Evelijn van Heuven zet alle wijntrends voor Kerst 2017 op een rij.

gerelateerd
8 foodfilms die je gezien móet hebben
Het geluid in een restaurant heeft invloed op wat je eet
Langer dan 15 minuten op het toilet zitten is slecht voor je
Waar komen fruitvliegjes vandaan en hoe kom je van ze af?
Getty Images

BEWUSTER DRINKEN
Er worden dit jaar meer statements gemaakt met wijn bij het kerstdiner. Alleen van kleine nichewijnboeren, lager in - of zelfs zonder - alcohol, biologisch, biodynamisch of naturel: het zijn allemaal bewuste keuzes die velen van ons dit jaar maken bij de wijninkopen voor Kerst. Net zoals we willen weten wat we eten, willen we ook weten wat er in het wijnglas zit en waar het vandaan komt.

MEER NATUURLIJKE WIJN
Restaurants zetten ze steeds vaker op de wijnkaart en er zijn wijnbarren die niets anders meer schenken dan vin naturels. Deze opmars van natuurwijn zien we ook terug tijdens Kerst. Maar let wel op, want de wijnen zijn soms troebel en ze hebben vaak wat boersigs. Kijk dus niet vreemd op als je wat vragende blikken krijgt van je meedinerende familieleden.

Natuurwijn, wat is dat eigenlijk? Van Heuven legt uit >

DUITSE WIJNEN
Niet zo heel lang geleden dacht elke Nederlander bij Duitse wijn nog aan een goedkoop, zoet drankje. Een nalatenschap van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Gelukkig is het tij gekeerd. Terecht ook, want wow, onze ooster(wijn)buren die kunnen er wat van. Juweeltjes als Riesling (lekker bij vissige gerechten) en Spätburgunder (ofwel Pinot Noir, lekker bij paddestoelen en lichtere vleesgerechten) komen de landsgrens over om onze Kerst nog feestelijker te maken.

CHAMPAGNE 
De tijd dat we alleen op oudjaarsavond aan de bubbels gingen, is voorbij. We zien ook deze Kerst meer champagne vloeien. Niet alleen de grote, bekende huizen, maar juist ook champagne van de kleinere wijnboer. Het is dan ook een ideale partner in crime. Want wist je dat champagne als geen ander met allerlei gerechten combineert? Een wat frissere champagne bij de kerstbrunch met een eiergerecht en gerookte zalm, of een minerale Blanc de Blancs als aperitief met wat vissige amuses, of anders een wat krachtiger Blanc de Noirs bij een voor- of hoofdgerecht. Het kan allemaal.

MEER WIT EN LICHTER ROOD 
Vlees wordt steeds meer vervangen en vis en vegetarische gerechten komen er voor in de plaats. Dit betekent automatisch ook dat de klassieke, steviger rode wijnen als Bordeaux, Chianti en Amarone plaats zullen maken voor wit of lichter rood. We drinken sowieso tegenwoordig wat lichtere wijnen (qua smaak én alcohol) en dus schenken we deze Kerst meer wijnen uit koelere wijnstreken. Denk aan Chablis bij oesters, Chenin Blanc uit de Loire bij de vis of een lichtere Pinot Noir bij paddenstoelen en gerechten met biet.

Dit zijn de kersttrends op het gebied van vlees >

ONBEKEND MAAKT ZEKER NIET ONBEMIND 
Alhoewel Kerst doet denken aan tradities, zullen er dit jaar ook heel wat meer verrassende wijnen op tafel komen. Niet meer blindelings Sauvignon of Chardonnay, maar nu ook eens een Albariño (past weer heel goed bij vis) of Vermentino. Voor rood zien we steeds meer wijnen uit minder voor de hand liggende landen als Israël, Libanon en Kroatië op tafel komen.

DE THUISSOMMELIER
Naast de trend dat we bewuster voor bepaalde wijnen kiezen, stijgt ook de aandacht voor het vinden van de perfecte wijn-spijs-match. Kerst is natuurlijk hét wijn- en eetfestijn, dus een doorgewinterde host zal dit jaar ook tot het uiterste gaan om de allerbeste combinaties op tafel te krijgen. Deze Kerst dus veel thuissommeliers.

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO