Science! Zo kun je gezond eten makkelijker volhouden

Volgens onderzoek is dit de key to success.

gerelateerd
6x eten waar je gelukkig van wordt
Plantaardige primeur: de eerste vegetarische biefstuk ligt in de winkel
Heb jij altijd honger? Dit kan de reden zijn!
8 memorabele quotes van Anthony Bourdain
Getty Images

Je wilt graag beter in je vel zitten en probeert wat af te vallen. Dus wat doe je? Precies, je gaat op dieet. Maar hoe hard je ook je best doet, het lukt je maar niet om je aan je dieet houden. Keer op keer krijg je trek in ongezonde foods. Herkenbaar? We thought so. Geloof ons, je bent niet de enige die er last van heeft. Hoe komt het dat we altijd zo’n moeite hebben om ons aan een dieet te houden?

DIEET VS. DIEET
Amerikaanse onderzoekers hebben een studie gedaan genaamd ‘Saying ‘No’ to cake or ‘Yes’ to kale’. Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Psychology and Marketing, focust zich op zelfcontrole tijdens het diëten.
 
De onderzoekers deelden hun deelnemers op in twee groepen en gaven hen verschillende diëten. In groep 1 kregen de deelnemers een lijst van gezonde producten die ze vaker moesten eten, in groep 2 kregen de deelnemers een lijst met ongezonde snacks die ze moesten vermijden. Daarnaast moesten alle deelnemers een vragenlijst invullen over het voedsel dat ze gezond vinden en het voedsel dat ze ongezond vinden. Ook moesten ze aangeven of ze deze foods lekker vinden of niet.

12x producten die 'gezond' lijken, maar het eigenlijk niet zijn >
 
HET RESULTAAT
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de deelnemers uit groep 1 - die niet beperkt werden in wat ze mochten eten, maar meer gezonde foods moesten gaan eten - meer zelfcontrole hadden dan de deelnemers in groep 2. Daarnaast hadden de deelnemers van groep 1 bij de vragenlijst een hogere waardering voor het gezonde menu dan de deelnemers van groep 2. Ook gaven de deelnemers van groep 1 aan minder behoefte te hebben aan de ongezonde snacks die ze op hun vragenlijst hadden staan, terwijl de deelnemers van groep 2 juist aangaven daar meer behoefte aan te hebben.

Gezonde maaltijd? Hier 20x healthy én lekkere recepten >
 
CONCLUSIE
Het gaat allemaal om balans. Je kunt jezelf wel een dieet opleggen met ‘gezonde’ meals die je helemaal niet lekker vindt en alles wat je lekker vindt verbannen naar de lijst met verboden producten, maar de kans is mega groot dat je dat niet gaat volhouden. Als je iets niet mag eten, wordt het namelijk ineens veel aantrekkelijker en krijg je meer last van cravings
 
Door gezonder te eten, maar jezelf wel af en toe iets ongezonds te gunnen, zul je meer zelfcontrole hebben en houd je je langer aan je dieet. Je geniet immers nog steeds van je eten, ook al is het gezonder. Zeg dus ‘ja’ tegen boerenkool én taart!

Bron: Knack.be, Women's Health
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO