5 redenen waarom je naar Oost-Nederland moet voor asperges

We gingen op pad om te kijken of ze gelijk hebben daar in het oosten des lands. 

gerelateerd
Geheim ingrediënt voor een ‘volwassen’ chocolademelk
Chocoladelettertest 2018: dit zijn de lekkerste letters
Waarom je groente en fruit zo snel mogelijk moet opeten
Waarom je thee met kaneel moet drinken bij kou
Getty Images

Het duurde even, maar ook in het oosten van Nederland steken de de koppen van de asperges boven het zand uit. Aldaar gebruikt de aspergeteler namelijk geen hulpmiddelen om de oogst op gang te krijgen. Het witte goud uit het oosten liet er door de ‘kouwe grond’ dan ook íets langer op zich wachten, maar geduld loont. We gingen op vakantie in eigen land en ontdekten vijf redenen om af te reizen naar Overijssel tijdens dit aspergeseizoen.

Voor als je er nog naar zocht: 8 redenen om asperges te eten >

1. De Librije

Aspergeseizoen of niet, De Librije is een restaurant om voor om te rijden. Maar pak je het seizoen wel mee, dan staat je er een aspergehoogtepunt te wachten. Een jaar geleden bedacht de keukenbrigade van het driesterrenrestaurant sobertijs van asperge. Precíes op het moment dat het seizoen voorbij was. Leuk voor ons, want om die reden waren wij dit jaar de eersten die het asperge-ijs mochten proeven. En dat was niet mis.

2. De smaak

Het is een eeuwigdurende discussie. De Brabander beweert dat de zijne het best zijn, de Limburger pleit voor z’n eigen oogst en ook in Oost-Nederland is het niet anders. Maar dat de lichte esgrond met diep grondwater die je in de uiterwaarden van de Vecht vindt, een goede bodem vormt voor kwalitatieve asperges, ontkent Brabo noch Limbo.

Welke wijn drink je bij asperges? >

3. Het ambacht

De asperge mag van oorsprong dan niet uit het oosten, maar uit het Midden-Oosten komen, hij is er ondertussen toch echt helemaal thuis. In Nederland stak de koningin der groentes haar kop pas relatief laat uit het zand in Salland – in Limburg worden bijvoorbeeld al veel langer asperges geteeld -, maar voor Ogink Asperges is het ook alweer 55 jaar geleden dat de familie z’n eerste asperges stak. Tegenwoordig bedrijven er verschillende telers het ambacht in Salland op gemoedelijke wijze: de familiefabriekjes hanteren geen woekerprijzen in tijden van kou, helpen elkaar waar nodig en op 24 juni zetten de telers gezamenlijk een punt achter het seizoen.

4. De omgeving

Aspergefietstochten, proeverijen, boerenmarkten en een heus Culi-Event. Dat de asperge in het zonnetje gezet wordt in het oosten, daar is geen twijfel aan mogelijk. Van Zwolle tot bijna aan de Duitse grens worden activiteiten georganiseerd rondom het witte goud uit het Oosten. Geen straf, in zo’n mooie omgeving. 

Zo maak je asperges volgens een sterrenchef >

5. De restaurants

Ze kunnen er wat van hoor, die koks daar in het oosten. We prikten een vorkje mee bij restaurant De Zon – waar je ook prima overnacht in het mooie Vechtdal – en werden verrast door de keuken van Gerhard Müller, het behulpzame personeel en de mooie wijnen. Müller was in ’88 de jongste chef-kok met een Michelinster en is het in de tussentijd niet verleerd. Verderop aan de gedempte haven van Hardenberg schoven we aan bij Amused, een restaurant dat binnen een halfjaar na opening een plekje in de Michelingids veroverde. En zo zijn er vele andere vermeldingen voor Zwolle en omstreken in het culinaire boekje te vinden.  

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO