De foodtrends
van 2015

Dit gaan we dit jaar eten, doen, koken en proeven.

gerelateerd
Het fonetisch woordenboek voor voedsel
Vermijd deze etenswaren voordat je een lange vliegreis maakt
Dit moet je maken als je rijk wilt worden op de vrijmarkt
6 tips om de extra vakantiekilo’s tegen te gaan

beeld: rudehealth.com

beeld: Getty Images

beeld: Getty Images

beeld: Getty Images

beeld: Getty Images

beeld: Getty Images

beeld: Getty Images

beeld: Getty Images

beeld: getty Images

beeld: Getty Images

beeld: Getty Images

beeld: Getty Images
1 / 13

Niet alleen fermenteren, maar ook sprouten

Het afgelopen millennium hadden we zuurkool, gerijpt vlees en zuurdesem, het afgelopen jaar ontdekten we kimchi. In 2015 zijn we nog lang niet klaar met fermenteren, maar gaan we ook aan de kiemen. Wat die twee met elkaar gemeen hebben vraag je? Net als gefermenteerd voedsel zijn kiemen enorm goed voor je spijsvertering én geven ze een stevige smaak mee aan je gerecht. Plus: je hebt voor beide een beetje geduld nodig, want net zoals gisten zich moeten ontwikkelen, moeten de kiemen wel even uitkomen. Ekoplaza is er trouwens al vroeg bij, daar koop je gekiemd speltbrood, een brood gemaakt van gemalen speltkiemen. Let wel: het geeft een bijzonder plakkerig brood.

 

Creatief met kool >

Bitter is een ding

De bittere smaak is hard bezig aan een comeback. Boerenkool en radicchio blijven onverminderd populair, en ook in het drankensegment maakt bitter zijn opmars. Onze boozespecialist Ingmar Voerman voorspelt dat dit jaar de eerste vermoutbars (vermutteria’s) zullen verschijnen in Nederland. Tel daar de ambachtelijke, lokale en/of Amerikaanse hipsterbieren en IPA’s bij op en de negroni’s die als warme broodjes over de bar gaan en je weet genoeg.

De beste cocktailbars van Amsterdam >

Lokaal is het nieuwe bio

Biologisch aten we al en in 2015 blijven we dat doen, maar we gaan ook meer nog dan vorig jaar eten uit de buurt. De sperzieboon uit Kenia gaat het afleggen tegen de bietjes van Willem & Drees. En een sappige Argentijnse biefstuk verruilen we voor een Blaarkop uit de buurt. Online aanbieders van vleespakketten (koopeenvarken en Gras Grazers), slimme boeren als Willem & Drees en een keur aan bioboxen en maaltijdabonnementen maken het ons steeds makkelijker. Oh! En van gekke groente kijken we ook niet meer op, want die worden niet meer weggegooid, maar gewoon in de supermarkt verkocht. #nowasteiseenfeest

Lokaal boodschappen doen >

De nieuwe supermarkt

Niet alleen laten we steeds gemakkelijker de boodschappen thuisbezorgen door de grootgrutter, ook maken we met liefde gebruik van bezorgabo’s op complete maaltijden. Supermarkten slaan terug met heuse conceptstores (Jumbo, Ekoplaza) waar de wekelijkse boodschappen een beleving worden met ter plaatse gedraaide pindakaas, verse sappen en koffiecounters.

 

DIY pindakaas in deze conceptstore >

Restaurant

Tot onze grote vreugde zien we het damasten kleed terugkeren op tafel. We voorspellen dat dit doorzet in 2015 en dat daarmee ook het fenomeen fine dining weer een beetje in zwang komt. Het mag allemaal weer wat chiquer, wat minder baksteen en wat meer stijl, zo ook wat meer comfort voor het achterwerk in plaats van de obligate schoolstoel. Daarbij voorspellen we dat gezwets aan tafel over bittertjes en krokantjes minder en minder wordt, opdat er op het bord ook nuchtere gerechten verschijnen. Die desalniettemin best heel chique kunnen zijn. Onze Cru Esmee voorspelt bovendien dat er meer wijnen dan ooit per glas besteld kunnen gaan worden. Hoera.

 

Alle sterrenrestaurants van Amsterdam op rij >

Volvet is het nieuwe light

Weg met de margarine, vive le roomboter. Het eten van natuurlijke (dierlijke) vetten is veel gezonder dan er een tijdlang gedacht werd. Niet alleen zitten er belangrijke voedingsstoffen in de vetten, ook zorgen volle yoghurts, roomboters, reuzel en zelfs ossenwit voor een o-zo voldaan gevoel waar je úúúren op kunt teren. Zo is in Amerika het eten van beenmerg en zelfs kippenvet (schmaltz) om mee te braden of te smeren in zwang. Maar dat zal hier nog wel even duren.

Freaky granen

Caniwa het nieuwe quinoa? Of teff, amaranth, fonio, freekeh? Wat het nieuwe it-graan wordt blijft speculeren, maar één ding is duidelijk: granen en pseudogranen zijn nog lange nietgeweest. En dat brengt ons meteen op het volgende punt. De kloof tussen broodeters en glutenhaters blijft onverminderd groot, wetenschappelijk gestaafde gezondheidsvoordelen ten spijt. Tarweadepten bekogelen glutenmuiters met patentbloem en glutenvrijen pakken de broodeters op hun zwakke plek: de vetrolletjes. We zien het somber in, maar blijven pleiten voor een staakt-het-vuren.

 

Is gierst de nieuwe quinoa? >

Less is more

Geen eindeloze ingrediëntenlijsten meer maar drie of vier goeie en vooral echt lekkere ingrediënten om een maaltijd mee te bereiden. Er is één uitzondering die de regel bevestigt: Yotam Ottolenghi. Hij blijft onverminderd populair, en onverminderd veel ingrediënten gebruiken.

Hallo coldbrew

De hippe koffiebranders blijven hun specialty bonen branden in coole barren, en wie weet duikt in Nederland ook hier en daar de eerste coldbrew op. Da's dus koffie of thee die met koud water gezet is, want door het koude water heeft de gemalen koffie of het theeblad veel tijd nodig om smaak af te geven. Het totale coldbrew proces neemt tussen de 12 en 24 uur in beslag.

 

Koffie voor échte koffieleuten >

Wijn

Onze Cru vat het bondig samen en somt op wat in 2015 op wijngebied staat te gebeuren: wijn van pre-phylloxera stokken, topkwaliteit komt uit de nieuwe wereld (Chili, Nieuw Zeeland), we gaan wijn drinken gemaakt in oude amfora’s of een betonnen ei. De Bag in Box, wijn van de tap, Nederlandse wijn en hállo Lambrusco.

Ontbijten doen we steeds internationaler

Havermout is heel gewoon, de brunch, al dan niet boozy, is gemeengoed. In 2015 gaan we verder. Zo ontbijten we misschien wel met hartige noedelsoepen, congee (oftewel Chinese rijstepap), dumplings gevuld met ei en spek, of bonen. Bonen om een spread van te maken, maar ook baked beans op z’n Brits. Lekker als je een kater hebt.

 

20x ontbijten in Amsterdam >

It-food?

Er waren de Nordic keuken, de Peruaanse en de Koreaanse, en de gourmet hamburgers en ambachtelijke hot dogs en pulled pork vlogen ons om de oren. Het it-food van 2015 voorspellen is nattevingerwerk, maar de Mexicaanse keuken wint terrein. Wie weet worden taco’s wel de nieuwe hotdogs en burrito’s de nieuwe burgers. Hoe dan ook gaan ramen en pho mainstream dit jaar.

 

Vietnamees in de hoofdstad >

Matcha

Matcha, groene thee op steroïden,  verschijnt steeds vaker als ingrediënt in allerhande zoetigheden op voornamelijk Amerikaanse blogs. De theeblaadjes voor deze thee in poedervorm worden niet los in een zakje gedaan, maar verpulverd. Als jij er vervolgens water of melk bij doet en het mengsel opdrinkt, krijg je de blaadjes helemaal binnen, inclusief álle antioxidanten, in plaats van slechts het weekwater.  Extra gezond dus. Het groene poeder is vrij bitter en smaakt licht grasachtig. Wij verwachten dit jaar ook in Nederland witte chocoladetruffels met matchasmaak, matcha-latte’s, matcha-roomijs, matcha-smoothies en matcha-glazuur.

 

De nieuwe ELLE Eten is er! >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO