5x ‘gezond' eten dat meer zout bevat dan een zak chips

Dat er in chips veel zout zit is wel bekend. Maar dat er bijna net zoveel zout in guacamole, hummus en yoghurt zit weten veel mensen niet. En zo zijn er nog veel meer producten die stiekem een hoop zout bevatten. We zetten ze voor je op een rij.

gerelateerd
8 foodfilms die je gezien móet hebben
Het geluid in een restaurant heeft invloed op wat je eet
Langer dan 15 minuten op het toilet zitten is slecht voor je
Waar komen fruitvliegjes vandaan en hoe kom je van ze af?
Getty Images

SOEP
Met bijna 2 gram zout per portie, bevat een kom stevige tomatensoep dubbel zoveel zout als een zakje Lay’s. En dan hebben de croutons nog niet eens meegerekend. 
Gezonde oplossing
Maak zelf tomatensoep met dit recept bijvoorbeeld, dan weet je precies wat erin zit >

SUSHI
Denk nog maar een keer na voordat je jouw nori’s laat zwemmen in sojasaus. Het zeewier waarvan deze rollen gemaakt zijn bevat een extreem hoog natriumgehalte, voeg de sushirijst, gekookt in zout, eraan toe en je ‘gezonde’ maaltijd bevat al snel 3 gram zout per portie. En dan hebben we de sojasaus nog niet eens meegerekend.
Gezonde oplossing
Maak je eigen sushi. Kook je rijst zonder zout en gebruik geen sojasaus of sojasaus met minder zout. Net zo lekker en veel gezonder bovendien. Deze wijn is lekker om te drinken bij sushi >
 
GEROOKTE ZALM
Deze vis bevat niet alleen heel veel eiwitten en Omega 3, ook zit er vaak 3,5 gram zout per 100 gram in. En dit bizarre ding wilde je nog meer niet weten over gerookte zalm >
Gezonde oplossing
Kies voor een normale zalmfilet. Deze bevat maar 0,1 gram zout per 100 gram, maar heeft net zoveel eiwitten en Omega 3.
 
ROGGEBROOD
Heerlijk met de gerookte zalm van hierboven, maar helaas net zo zout. Met maar liefst 1,15 gram per 100 gram kun je beter voor een snee volkorenbrood gaan, die bevat ‘slechts’ 0,9 gram zout.
Gezonde oplossing
Eet met mate, of kies eventueel voor een speciaal brood met minder zout.

VEGETARISCHE BURGERS
Het lijkt een gezonde vervanger voor je stukje vlees, maar in één burger zit 1,1 gram zout. En dat zonder saus! Denk dus nog maar even aan je nieren voordat je er een dot ketchup op doet.
Gezonde oplossing
Zelf vegetarische hamburgers maken, en die maak je zo >

Meer lezen? Ga naar Women’s Health.

Bron: Women’s Health 
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO